Potpredsjednica Vlade s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata Grada Zaprešića

Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti s nizom udruga na državnoj i lokalnoj razinpa tako i sa središnjicama danas okupljenih udruga s razine Grada Zaprešićpotpredsjednica Kosor podsjetila je na nedavno potpisani sporazum o suradnji udruga iz Domovinskog rata s Ministarstvom obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Zaprešiću s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata Grada Zaprešića - Udruge HVIDR-e, Udruge dragovoljaca i veterana iz Domovinskog rata i Udruge roditelja poginulih branitelja.

Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s nizom udruga na državnoj i lokalnoj razini, pa tako i sa središnjicama danas okupljenih udruga s razine Grada Zaprešića, potpredsjednica Kosor podsjetila je na nedavno potpisani sporazum o suradnji udruga iz Domovinskog rata s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Također ih je izvijestila o aktivnostima hrvatske Vlade u ovom mandatu usmjerenima prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Kao prvo istaknula je kako je usvojen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojim se kvalitetniji način rješavaju statusna pitanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a njima se uvedene i mnoge novine, kao primjerice pravni institut najniže mirovine za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, za koji je i osobno dobila pohvale Svjetske veteranske federacije. Potpredsjednica Kosor rekla je kako su ukupna materijalna sredstva za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji od 2003. godine do danas porasla za oko 2 milijarde i 200 milijuna kuna, napomenuvši kako je izvješće Državne revizije o radu Ministarstva već treću godinu zaredom ocijenjeno kao bezuvjetno, odnosno bez primjedbi.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je u mandatu ove Vlade po prvi puta ustrojen Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u kojem je registrirano 489.407 hrvatskih branitelja, a koji je bio osnova za dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. U tom je smislu podsjetila kako je u Fond hrvatskih branitelja Vlada Republike Hrvatske prenijela 7% dionica INE i 7% dionica HT-a, te trenutno vrijednost Fonda iznosi oko 3 milijarde i 712 milijuna kuna. Osnovana je Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelj za financiranje socijalnih, razvojnih i humanitarnih potreba hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, kao i Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja, putem kojeg su u siječnju ove godine već dodijeljene stipendije za ovu školsku godinu.

U smislu preventivnog i psihosocijalnog djelovanja prema hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji rekla je kako su ispunjeni svi zahtjevi Konvencije udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a iz 2003. godine. Na taj način po prvi puta je obznanjen broj hrvatskih branitelja koji su počinili suicid, a ukinut je i test MMPI-II za branitelje oboljele od PTSP-a. Potpredsjednica Kosor rekla je kako je ove godine izvršen i povrat duga hrvatskim braniteljima prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz 2001. godine, za 2003. i dio 2004. godine, u ukupnom iznosu od 187 milijuna kuna, a po istim osnovama za 2001. i 2002. godinu u dosadašnjem mandatu bilo je isplaćeno oko 255 milijuna kuna. Također je rekla kako je početkom ovog mjeseca započelo prevođenje mirovina prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Potpredsjednica Kosor osvrnula se i na Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja, kroz koji je u posljednje tri godine zaposleno preko 7.000 hrvatskih branitelja, posebno naglasivši kako je od 2004. godine do sada Ministarstvo potpomoglo rad 61 zadruge hrvatskih branitelja, a u ovoj godini će poduprijeti još 40 zadruga. Podsjetila je kako je Vlada donijela i odluke o izmjenama uvjeta kredita za hrvatske branitelje, korisnike kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po kojima su uvjeti reprograma znatno povoljniji za hrvatske branitelje.

U pogledu skrbi za 100%-tne HRVI rekla je da su posljednje tri godine dodijeljena 333 osobna automobila s prilagodbama za HRVI 100% I skupine, te da je dovršena gradnja kuća za sve 100%-tne HRVI I. skupine. Napomenula je kako su svi članovi obitelji smrtno stradalih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja također stambeno zbrinuti, te da se nastavlja stambeno zbrinjavanje i ostalih kategorija hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Predstavnici udruga iz Domovinskog rata upoznali su potpredsjednicu Kosor sa aktualnim radom i aktivnostima svojih udruga, a tijekom ove godine u Gradu Zaprešiću u planu je i otvaranje spomen-sobe svih poginulih branitelja s tog područja. Nakon sastanka potpredsjednica Kosor, zajedno s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata Grada Zaprešića, zapalila je svijeću ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima u središtu Zaprešića.



Pisane vijesti