Potpredsjednica Vlade s predstavnicima Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine

Potpredsjednica Kosor izvijestila je članove Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine o aktivnostima Vlade Republike Hrvatske i Vijeća za djecu Vlade RH u području zaštite prava žena i djece.

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Vijeća za djecu Vlade RH Jadranka Kosor sastala se danas s članovima Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je članove Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine o aktivnostima Vlade Republike Hrvatske i Vijeća za djecu Vlade RH u području zaštite prava žena i djece. Napomenula je kako su u tom području dosad doneseni mnogobrojni dokumenti od Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine, Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima do Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i pratećeg Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji. Istaknula je kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti već dvije godine zaredom dodjeljuje godišnju nagradu za promicanje i zaštitu prava djeteta, a ove godine prvi puta dodijelit će i nagradu najboljoj tvrtki prijatelju djece. Potpredsjednica Kosor upoznala je članove Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine i s mjerama Nacionalne populacijske politike koje su stupile na snagu od 1. siječnja 2007. godine, koje uključuju mnogobrojne novine u pogledu povišenja iznosa rodiljnih naknada, dječjeg doplatka, uvođenja pronatalitetnog dodatka za svako treće i četvrto dijete korisnika doplatka, do financiranja besplatnih udžbenika i besplatnog prijevoza za svu djecu u sustavu obveznog obrazovanja s početkom od školske godine 2007./2008. Podsjetila je i kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dosad financiralo besplatne udžbenike za djecu iz obitelji s osmero i više djece.

U cilju razvoja dobre suradnje potpredsjednica Kosor predložila je zajednički sastanak Vijeća za djecu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine.

Slobodan Nagradić, predsjednik Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine upoznao je potpredsjednicu Kosor s radom i aktivnostima Vijeća koje je osnovano 2002. godine kao savjetodavno tijelo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Pritom je izrazio zadovoljstvo što se rad Vijeća svakodnevno unaprjeđuje te provodi i na nižim entitetskim razinama. S obzirom na niz dosadašnjih pozitivnih primjera u području zaštite prava djece u Republici Hrvatskoj članovi Vijeća za djecu Bosne i Hercegovine izrazili su spremnost za suradnju s Vijećem za djecu Vlade RH.

Potpredsjednica Kosor uručila je na kraju sastanka publikacije i dokumente iz područja zaštite i promicanja prava žena i djece koje je tiskalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.



Pisane vijesti