Potpredsjednica Vlade s parlamentarnim zastupnicama Iraka

Izražavajući žaljenje zbog svakodnevnog nasilja u Iraku potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je Republika Hrvatska bila izložena ratnoj agresijpri čemu su oko 80% izbjeglih i prognanih činile žene i djeca.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Jadranka Kosor sastala se danas sa zastupnicama u parlamentu Republike Irak Alom Talabani i Areez Abdulmahdi.

Izražavajući žaljenje zbog svakodnevnog nasilja u Iraku potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je Republika Hrvatska bila izložena ratnoj agresiji, pri čemu su oko 80% izbjeglih i prognanih činile žene i djeca. Istaknula je kako se posljedice rata u Hrvatskoj još uvijek otklanjaju, te je iračkim parlamentarnim zastupnicama iskazala spremnost za svaku daljnju suradnju i pomoć. Istaknula je kako hrvatska Vlada svakodnevno provodi aktivnosti u cilju stvaranja jednakih mogućnosti za žene i muškarce, a u tom smjeru donijela je i mnogobrojne dokumente u području zaštite prava žena, posebice zaštite žena žrtava nasilja. Podsjetila je kako se je Republika Hrvatska, među prvima, uključila i u Kampanju Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, te će tokom čitave 2007. godine koja je proglašena Godinom borbe protiv nasilja nad ženama, hrvatska Vlada provoditi razne aktivnosti u području zaštite žena žrtava nasilja. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je i participacija žena u političkom životu Republike Hrvatske u stalnom porastu, istaknuvši kako je u Vladi oko 35% žena, a u Hrvatskom saboru oko 21%.
Zastupnice iračkog parlamenta Talabani i Abdulmahdi zahvalile su potpredsjednici Kosor na prijemu, izrazivši uvjerenje kako je ovaj posjet iračkog izaslanstva Republici Hrvatskoj izvrsna prilika za nastavak dobre suradnje i razvoj prijateljskih odnosa između dvaju država. Kao veliki problem istaknule su visoku razinu nasilja koje svakodnevno pogađa iračke građane, što je i glavna prepreka političkom i gospodarskom oporavku Iraka. U tom smislu istaknule su kako će iskustva Republike Hrvatske pomoći u izgradnji mira i obnove u Iraku, pa tako i u području promicanja i zaštite prava žena.




Pisane vijesti