Potpredsjednica Vlade s udrugama hrvatskih branitelja djelatnika tvrtki u Republici Hrvatskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas izaslanstvo Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika «Podravke», te udruga branitelja koje djeluju u pojedinim tvrtkama u Republici Hrvatskoj (INA Naftaplin, Hrvatske željeznice, Hrvatske pošte, Hrvatske šume, Elektroprivreda, Zračna luka «Zagreb», Badel 1862, PIK Vrbovec, Kraš). Tom prigodom potpredsjednici Kosor uručena je zahvalnica zbog, kako je navedeno, «svega što je učinila u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske, te u najtežem trenutku bila prva kad je trebalo».

Potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu na dodijeljenom priznanju, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s nazočnim udrugama iz Domovinskog rata, posebno u aktivnostima kojima se čuva od zaborava istina o Domovinskom ratu. Istaknuvši kako su u mandatu ove Vlade odrađene sve planirane aktivnosti za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a u njega su ugrađene mnoge novine, kakav je primjerice institut zaštićene mirovine.

Podsjetila je kako je u mandatu ove Vlade osnovan i započeo s radom Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je jedan od najjačih fondova u državi s trenutnom vrijednošću od oko 4,5 milijardi kuna. Osim toga, napomenula je kako su iz dijela dobiti Fonda osnovani i započeli s radom i Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Istaknula je kako su u dosadašnjem mandatu zbrinuti svi 100%-tni HRVI I. skupine u pogledu dodjele automobila i stambenog zbrinjavanja, a rekla je kako se kontinuirano odvija stambeno zbrinjavanje i ostalih kategorija hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo i provedbom Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja, posebice razvojem braniteljskog zadrugarstva, napomenuvši kako je u posljednje četiri godine osnovano 227 zadruga branitelja, a samo u ovoj godini dodijeljena je potpora Ministarstva za 71 zadrugu branitelja. Također je rekla kako je Vlada donijela i novi Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja za naredno četverogodišnje razdoblje.

Predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika «Podravke» Mladen Pavković zahvalio je potpredsjednici Kosor na dosadašnjoj suradnji i potpori u provedbi projekata Udruge, kao primjerice tradicionalne karavane «Da se ne zaboravi – 2500 diljem Hrvatske». Predstavnici ostalih udruga hrvatskih branitelja djelatnika tvrtki također su zahvalili potpredsjednici Kosor na doprinosu u skrbi za hrvatske branitelje i njihove obitelji, te ju upoznali sa svojim aktivnostima.



Pisane vijesti