Potpredsjednica Vlade s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robertom A. Bradtkeom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robertom A. Bradtkeom.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je veleposlaniku Bradtkeu na potpori koju SAD kontinuirano pruža Hrvatskoj u procesima pristupanja euroatlantskim integracijama. Zahvalila mu je i na gostoprimstvu koje joj je pruženo tijekom posjeta SAD-a u svibnju ove godine, kada se sastala s ministrom za veterane SAD-a Jamesom Nicholsonom. Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je u razgovorima s ministrom Nicholsonom dogovoren nastavak suradnje dvaju zemalja u skrbi za veterane, posebice one oboljele od PTSP-a i njihove obitelji. U pogledu daljnje razmjene pozitivnih iskustava potpredsjednica Kosor istaknula je kako je nastala i inicijativa o potpisivanju sporazuma o suradnji u tom području između Hrvatske i SAD-a.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo što je u izvješću State Departmenta za 2006. godinu pozitivno ocijenjen napredak u području zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj, a zahvalu je uputila i USAID-u na pomoći koju je do sada pružao Hrvatskoj, posebice u jačanju civilnog društva i ljudskih prava. Također je podsjetila kako je u ožujku ove godine u sjedištu UN-a u New Yorku potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a, usvojenu u Hrvatskom saboru, čime se Hrvatska svrstala među prve države koje su ratificirale ovu Konvenciju.

Veleposlanik Bradtke izrazio je zadovoljstvo postignutim napretkom u području političkog i gospodarskog razvoja, te razvoja ljudskih prava i civilnog društva u Republici Hrvatskoj. Ocjenjući kao pozitivne korake donošenje nove Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2006. do 2011. godine, donošenje Zakona o volonterstvu koji je prvi takve vrste u Hrvatskoj, te kontinuiranu borbu protiv trgovanja ljudima, pohvalio je i učinkovitost hrvatskih institucija u ovim područjima.



Pisane vijesti