Vlada sutra odlučuje o dodjeli novca za stambeno zbrinjavanje državnih službenika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vlada_sutra_odlucuje_o_dodjeli_novca_za_stambeno_zbrinjavanje_drzavnih_sluzbenika.jpg

Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o dodjeli 11,6 milijuna kuna prikupljenih otkupom društvenih stanova sindikatima u državnim službama za stambeno zbrinjavanje njihovih članova, najavio je danas premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima održanoj nakon redovitog sastanka Vlade i čelnika sindikalnih središnjica.

ZAGREB, 18. srpnja 2007. (Hina) - Vlada će na sutrašnjoj sjednici donijeti odluku o dodjeli 11,6 milijuna kuna prikupljenih otkupom društvenih stanova sindikatima u državnim službama za stambeno zbrinjavanje njihovih članova, najavio je danas premijer Ivo Sanader na konferenciji za novinare u Banskim dvorima održanoj nakon redovitog sastanka Vlade i čelnika sindikalnih središnjica.

Radi se o ispunjavanju obveze iz Zakona o prodaji stanova na kojima postoji zakonsko pravo, a po kojoj se 20 posto sredstava prikupljenih prodajom društvenih stanova u razdoblju 1992.-1995. treba raspodijeliti među sindikatima u državnim službama, koji će ih utrošiti za stambeno zbrinjavanje članstva.

"Među sindikatima nema spora oko podjele novca, način je već dogovoren, a novac će se utrošiti za stambenu izgradnju na pojedinom području, kao što već čini Sindikat lokalnih i državnim službenika i namještenika u zagrebačkom naselju Kajzerica, u Puli, Karlovcu i drugdje", pojasnio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Danas je dogovoreno i da će se idući tjedan održati sastanak predstavnika poslodavaca i sindikata, uz nazočnost potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, na kojemu će se razgovarati o Zakonu o minimalnoj plaći.

"Sastanak je jučer predložila Hrvatska udruga poslodavaca, a svima nam je cilj donijeti taj zakon, oko kojega ne bi trebalo biti spora među sindikatima", kazao je Sanader.

Sindikati i Vlada ponovno su razmatrali problem odvjetničkih tarifa koje su i jedni i drugi ocijenili previsokima, a predsjednik Vlade najavio je da bi se uskoro trebao donijeti model koji će biti usklađen s europskom regulativom i prilagođen hrvatskim uvjetima.

Koordinatorica sindikalnih središnjica Ana Knežević istaknula je apsurdnost prakse da odvjetnička komora sama donosi tarife te da se u Europskoj uniji to pitanje rješava jednim od dvaju modela: tarife se određuju zakonom na razini države ili ih odvjetnička komora predlaže, a Ministarstvo pravosuđa daje suglasnost.

"Želimo definirati cijenu odvjetničkih usluga, a ne cijenu pojedinačne radnje unutar usluge", napomenula je Knežević.

Socijalni partneri su podsjetili da treba raditi na alternativnom rješavanju radnih sporova, što je puno jeftinije i brže od sudskog procesa, a dali su i pozitivnu ocjenu stanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

Usprotivili su se i namjeri nekih sveučilišta da povećanju školarine, istaknuvši kako "želimo biti zemlja znanja i poticati studiranje".



Pisane vijesti