Potpredsjednica Vlade u posjetu Centru za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Grada Zagreba

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas Centar za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, te se upoznala s njegovim dosadašnjim radom. Centar za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, sukladno Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, djeluje kao podružnica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, osnovan je 1999. godine, a od 2002. godine Centar djeluje na sadašnjoj adresi u zagrebačkom naselju Prečko. Zagrebački Centar za psihosocijalnu pomoć koristi, međutim, samo jedan prostor i to bez pravne osnove, jer je ugovor kojim je prostor bio privremeno dodijeljen na korištenje Centru, sklopljen između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Grada Zagreba, istekao 1. siječnja 2004. godine i od tada nije produžen. Zbog nedefinirane pravne situacije Ministarstvo nije bilo u mogućnosti riješiti različite tehničke poteškoće niti pristupiti popravcima nužnim za obavljanje djelatnosti u prostoru, pa tako primjerice, zbog opasnosti od požara i neispravnih električnih instalacija nema niti električne energije u većem dijelu prostorija Centra za psihosocijalnu pomoć. Potpredsjednica Kosor nekoliko je puta upućivala dopise gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću sa zahtjevom za dodjelu adekvatnih prostora, no jedino rješenje koje je bilo ponuđeno bilo je sklapanje novog ugovora o privremenom korištenju prostora u Prečkom za rad Centra, koji je bio potpuno neprihvatljiv jer je podrazumijevao obvezu iseljenja iz sadašnjeg prostora do 31. listopada ove godine, i to bez daljnjeg rješenja.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako su, sukladno novom Nacionalnom programu psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila u veljači 2005. godine, županije i gradovi dužni osigurati primjeren prostor za rad županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata, a Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti osigurati stručne programe, te sredstva za rad zaposlenih u Centrima. U tom je smislu izrazila nezadovoljstvo zbog nedodjele adekvatnih prostora za rad Centra za psihosocijalnu pomoć od strane Grada Zagreba, istaknuvši kako bi, zbog velikog opsega poslova i područja koje pokriva ovaj Centar za psihosocijalnu pomoć, Centru u Zagrebu trebala najmanje tri prostora u cilju njegovog učinkovitog djelovanja i pravodobnog pružanja psihosocijalne pomoći hrvatskim branitelja i članovima njihovih obitelji. Potpredsjednica Kosor podsjetila je na činjenicu da je samo u Gradu Zagrebu registrirano preko 63 tisuće hrvatskih branitelja, a i brojčano gledano broj suicida hrvatskih branitelja u Gradu Zagrebu je najveći, budući da je u razdoblju od 1991. do 2007. godine u Gradu Zagrebu zabilježeno ukupno 210 suicida hrvatskih branitelja. Također je rekla kako će, zbog odbijanja suradnje Grada Zagreba u rješavanju ovog problema, žurno pristupiti rješavanju problema na druge načine budući da u Poglavarstvu Grada Zagreba nema razumijevanja za njegovo rješavanje.



Pisane vijesti