Potpredsjednica Vlade u Stockholmu na ministarskoj konferenciji o ravnopravnosti spolova

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Stockholmu u radu 6. europske ministarske konferencije o ravnopravnosti spolova. Zasjedanje Konferencije europskih ministara nadležnih za ravnopravnost spolova održava se pod radnim nazivom «Ljudska prava i gospodarski izazovi u Europi – rodna jednakost», uz sudjelovanje visokih dužnosnika država članica Europske Unije i Vijeća Europe.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Stockholmu u radu 6. europske ministarske konferencije o ravnopravnosti spolova. Zasjedanje Konferencije europskih ministara nadležnih za ravnopravnost spolova održava se pod radnim nazivom «Ljudska prava i gospodarski izazovi u Europi – rodna jednakost», uz sudjelovanje visokih dužnosnika država članica Europske Unije i Vijeća Europe.

Potpredsjednica Kosor održala je tijekom zasjedanja govor na temu «Ravnopravnost spolova kao integralni dio ljudskih prava u demokratskom društvu». Pritom je istaknula kako se i Republika Hrvatska pridružuje općoj ocjeni europske politike ravnopravnosti spolova da, unatoč pozitivnim i značajnim postignućima u državama članicama Vijeća Europe na području ravnopravnosti između muškaraca i žena, kako u zakonodavstvu tako i u provedbi politike, stvarna ravnopravnost spolova još uvijek nije postignuta. U tom smislu rekla je kako ostvarivanje ravnopravnosti spolova treba biti integralni dio ljudskih prava i njihova ostvarivanja u demokratskom društvu.
Napomenula je kako je ravnopravnost spolova jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, a Zakonom o ravnopravnosti spolova utvrđena su opća načela za zaštitu i promicanje jednakih mogućnosti muškaraca i žena. Također je rekla kako hrvatska Vlada pozdravlja i pridružuje se naporima koje se čine u okviru Paneuropske kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje. Podsjetila je kako je 22. rujna proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri žene koje su upravo na taj dan 1999. godine ubijene u Općinskome sudu u Zagrebu, a temeljnim nacionalnim instrumentima - Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji, Nacionalnom strategijom borbe protiv nasilja u obitelji i Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji poduzete su daljnje važne mjere u promicanju zaštite prava žena na život bez nasilja. U osiguranju zaštite ljudskih prava žena i ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj stvoreni su snažne instrumente, uz već postojećeg pučkog pravobranitelja, 2003. godine imenovana je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pri Vladi Republike Hrvatske 2004. godine osnovan je poseban Ured za ravnopravnost spolova, dok u Hrvatskom saboru već niz godina djeluje Odbor za ravnopravnost spolova koji posebno brine o implementiranju međunarodnih standarda na ovom području u hrvatsko zakonodavstvo. Također je rekla kako za cjelokupan proces promicanja i provedbe politike ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena u Hrvatskoj važnu ulogu imaju i brojne nevladine udruge, s kojima je Vlada uspostavila čvrsto partnerstvo i koje svojim aktivnim djelovanjem i zagovaranjem javnih politika senzibiliziraju javnost i sudjeluju u predlaganju i rješavanju pojedinih problema.
Potpredsjednica Kosor poručila je kako se u procesu donošenja nalazi Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2006. – 2010. godine, koja će obuhvatiti mjere promicanja i zaštite ljudskih prava žena, uključujući primjenom preporuka UN Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, stvaranje jednakih mogućnosti na tržištu rada, uvođenje rodno osjetljivog odgoja i obrazovanja, uravnoteženje sudjelovanja žena i muškaraca u procesima javnog i političkog odlučivanja, suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama, unaprjeđenje sustava zdravstvene zaštite žena i daljnjeg osnaživanja institucionalnih mehanizama i metoda provedbe politike jednakih mogućnosti. Pritom je istaknula kako u Hrvatskoj već danas bilježimo trend rasta participacije žena u izvršnoj vlasti. S 10% članica Vlade iz 2002. godine, do danas je taj broj utrostručen na 35%, dok u zakonodavnoj vlasti žene participiraju s 21%.




Pisane vijesti