Reakcija potpredsjednice Vlade na prikazivanje reklamnih sadržaja na Hrvatskoj televiziji 5. lipnja 2006. godine

U povodu prikazivanja reklamnih sadržaja na Hrvatskoj televiziji u ponedjeljak 5. lipnjprije prikazivanja emisije «Otvoreno», vezanih uz najavu Svjetskog nogometnog prvenstva kojim su na izrazito grub način povrijeđena prava ženovim putem upozoravam na neprimjerene i opasne poruke koje se šalju takvom «reklamom» Svjetskog nogometnog prvenstva.

U povodu prikazivanja reklamnih sadržaja na Hrvatskoj televiziji u ponedjeljak 5. lipnja, prije prikazivanja emisije «Otvoreno», vezanih uz najavu Svjetskog nogometnog prvenstva, a kojim su na izrazito grub način povrijeđena prava žena, ovim putem upozoravam na neprimjerene i opasne poruke koje se šalju takvom «reklamom» Svjetskog nogometnog prvenstva.

Naime, reklamni sadržaj u kojem je žena zavezana u WC-u, s trakom preko usta, dok se muškarac priprema za praćenje nogometne utakmice, ponajprije je protivan svim međunarodnim dokumentima zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova koje je Republika Hrvatska prihvatila, ali su takvi sadržaji protivni i svim dokumentima koje je Republika Hrvatska donijela. Osim što je poruka da žene tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva treba vezati i začepiti im usta ponižavajuća za žene, tom se «reklamom» sugestivno upućuje i javni poziv za nasilje nad ženama. Stoga, u cilju zaštite temeljenih ljudskih prava žena zahtijevam prestanak svakog daljnjeg prikazivanja takvih reklamnih sadržaja koji, među ostalim, štete i nogometu i športu uopće.
Ovom prigodom želim podsjetiti da je ravnopravnost spolova jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, a Zakonom o ravnopravnosti spolova utvrđena su opća načela za zaštitu i promicanje jednakih mogućnosti muškaraca i žena. I sama borba protiv nasilja u obitelji jedan je od prioriteta pa je u tom smislu 22. rujna proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri žene koje su upravo na taj dan 1999. godine ubijene u Općinskome sudu u Zagrebu, a temeljnim nacionalnim instrumentima - Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji, Nacionalnom strategijom borbe protiv nasilja u obitelji i Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji poduzete su daljnje važne mjere u promicanju zaštite prava žena na život bez nasilja. U osiguranju zaštite ljudskih prava žena i ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj stvoreni su snažni instrumenti - 2003. godine imenovana je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pri Vladi Republike Hrvatske 2004. godine osnovan je poseban Ured za ravnopravnost spolova, dok u Hrvatskom saboru već niz godina djeluje Odbor za ravnopravnost spolova koji posebno brine o implementiranju međunarodnih standarda na ovom području u hrvatsko zakonodavstvo. I u suradnji s nevladinima udrugama Vlada je također uspostavila čvrsto partnerstvo u cilju senzibiliziranja javnosti i otklanjanja prepreka pri ostvarenju prava žena.


S poštovanjem,

Jadranka Kosor,
potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i
međugeneracijske solidarnosti




Pisane vijesti