Potpredsjednica Vlade s udrugom HVIDR-a u Zadru

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Zadru s udrugom HVIDR-a Zadar.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas u Zadru s udrugom HVIDR-a Zadar. Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo općenito dobrom suradnjom i partnerskim odnosom Ministarstva sa udrugom HVIDR-a. Potpredsjednica Kosor podsjetila je tijekom sastanka i na sve što je učinjeno za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji u protekle dvije i pol godine. Pritom je rekla kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u koji su unesene mnoge novine, kao što je primjerice institut najniže zaštićene mirovine za hrvatske branitelje, za što je dobivena i pohvala Svjetske veteranske federacije. Napomenula je kako je po prvi puta, u mandatu ove Vlade, izrađen Jedinstveni registar hrvatskih branitelja koji je poslužio kao ključna osnova za daljnje funkcioniranje Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u koji je do danas preneseno po 7% dionica INA-e i T-com-a, s ukupnom vrijednošću od 2 milijarde i 165 milijuna kuna. Podsjetila je i na provođenje novog Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji u mandatnom razdoblju ove Vlade za koji je u 2006. godini osigurano 35 milijuna kuna, dovršetak stambenog zbrinjavanja 100%-tnih HRVI I. skupine kojima je u 2005. dodijeljeno i 148 automobila, a u ovoj godini ukupno će im se dodijeliti još 141 automobil. Potpredsjednica Kosor rekla je kako se nastavlja i sa stambenim zbrinjavanjem ostalih hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova obitelji smrtno stradalih branitelja te će do početka ljeta biti dodijeljeno oko 250 stanova. Napomenula je kako je ove godine vraćen dug hrvatskim braniteljima zbog neusklađivanja mirovina i invalidnina iz 2001. i 2002. godine u ukupnom iznosu od 141 milijun kuna, a u idućoj godini bit će isplaćen dug za 2003. i dio 2004. godine u iznosu od 189 milijuna kuna.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako su dosada ispunjeni svi zahtjevi Konvencije Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a iz 2003. godine, donesen je novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata te je reorganiziran sustav županijskih Centara za psihosocijalnu pomoć kao izravnih podružnica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Predstavnici udruge HVIDR-a Zadar upoznali su potpredsjednicu Kosor s radom udruge i programima koje provode na zadarskom području u cilju rehabilitacije hrvatskih ratnih vojnih invalida, od otvaranja posebno prilagođenog odmarališta za osobe s invaliditetom na otoku Molatu do suradnje s civilnim udrugama športskih ribolovaca s invaliditetom. Predstavnici udruge HVIDR-a Zadar uručili su na kraju sastanka potpredsjednici Kosor priznanje u znak zahvale i dobre suradnje s udrugom.



Pisane vijesti