Potpredsjednica Vlade u Vukovaru na obiljezavanju 15. obljetnice razmjene zatocenika iz srpskih logora

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u Vukovaru u obilježavanju 15. obljetnice posljednje velike razmjene zatočenika iz srpskih koncentracijskih logora koja se održala na današnji dan 1992. godine kod Nemetina. Svečanost obillježavanja organiziralo je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora. Potpredsjednica Kosor položila je vijenac i zapalila svijeću kod Središnjeg križa hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru i kod spomen-obilježja mjesta masovne grobnice na Ovčari, a svijeću je zapalila i ispred Spomen-doma „Ovčara“, te u prostorima „Veleprometa“ na mjestu gdje se nakon pada Vukovara 1991. godine nalazio sabirni logor za hrvatske branitelje i civile.

Podsjećajući kako je 15. kolovoza 1992. godine kod Nemetina izvršena najveća skupna razmjena tijekom koje su razmijenjena 662 hrvatska branitelja i civila, potpredsjednica Kosor istaknula je kako je tijekom čitavog Domovinskog rata u ukupno 64 logora – 20 logora u Srbiji i Crnoj Gori, 30 logora na privremeno okupiranim područjima Republike Hrvatske, te 14 logora u Bosni i Hercegovini - bilo zatočeno 7.666 hrvatskih branitelja i civila. Podsjetila je pritom kako su među zatočenim osobama bile 932 žene, 219 djece i 424 osobe starije od 60 godina, te istaknula kako i ova činjenica govori o samom karakteru agresije na Republiku Hrvatsku. Potpredsjednica Kosor također je podsjetila kako se na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila nalazi još uvijek nalazi 1.110 osoba, napomenuvši kako potraga za njima kontinuirano traje, a najavila je i skori nastavak probnih iskapanja na području Vukovarsko-srijemske županije.

Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji svim hrvatskim braniteljima koji su bili zatočeni automatski priznata invalidnost uslijed zatočenja od 20%, a svaki dan zatočenja prilikom izračuna udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji obračunat je s maksimalnim brojem od 8 bodova. Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora, potpredsjednica Kosor rekla je kako će Vlada pomoći i u uređenju prostora „Veleprometa“ kao komemorativnog centra zatočenih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

Potpredsjednica Kosor nazočila je i Svetoj Misi za sve žrtve u Domovinskom ratu u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.



Pisane vijesti