Potpredsjednica Vlade primila kardinala McCarricka

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas kardinala Theodora McCarricka, nadbiskupa vašingtonskog u miru. Sastanku je nazočio i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert A. Bradtke.

Kardinal McCarrick zahvalio je potpredsjednici Kosor na prijemu, te ju izvijestio o svom planiranom nastavku putovanja u Bosnu i Hercegovinu gdje će se susresti s predstavnicima državnih i vjerskih institucija, te s Hrvatima koji tamo žive. Napomenuo je pritom kako je potrebno stalno poticati i jačati sudjelovanje Hrvata u političkom životu Bosne i Hercegovine, čime se čuva i njihov identitet.
Potpredsjednica Kosor zahvalila je kardinalu McCarricku na ljubavi koju je uvijek dosad iskazivao prema Hrvatskoj, a posebice na pomoći u očuvanju položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Rekavši kako se Hrvatska još uvijek oporavlja od posljedica ratne agresije potpredsjednica Kosor važnim je istaknula značaj Katoličke crkve, kao moralnog autoriteta, u prevladavanju postojećih poteškoća.
Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako hrvatska Vlada podupire ustroj Bosne i Hercegovine kao države tri konstitutivna naroda, ali slijedi i svoje ustavne obveze u pogledu pomoći i potpore Hrvatima koji tamo žive. Rekla je pritom kako na taj način hrvatska Vlada svake godine financijski pomaže kulturne, zdravstvene i obrazovne projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini, a hrvatska Vlada trenutno financira i izgradnju studentskog kampusa Sveučilišta u Mostaru.
Potpredsjednica Kosor zahvalila je kardinalu McCarricku i vlastima Sjedinjenih Američkih Država na potpori koju pružaju Hrvatskoj pri ulasku u euroatlantske integracije, izrazivši nadu kako će Hrvatska iduće godine pristupiti u NATO savez, a uskoro potom i u Europsku uniju.




Pisane vijesti