Potpredsjednica Vlade uručila odlikovanje 100%-tnom HRVI-u Danku Bevandi

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas odlikovanje Republike Hrvatske «Red hrvatskog pletera» 100%-tnom hrvatskom ratnom vojnom invalidu I. skupine Danku Bevandi. Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, na inicijativu Zajednice županijskih zajednica udruge HVIDR-a RH, uputila je Uredu predsjednika Republike službeni prijedlog za dodjelu odlikovanja gospodinu Danku Bevandi zbog iskazanog doprinosa u Domovinskom ratu, te je 21. svibnja 2007. godine on odlikovan «Redom hrvatskog pletera».

Uručujući mu odlikovanje, potpredsjednica Kosor podsjetila je na slavni ratni put gospodina Danka Bevande, napomenuvši kako se u obranu Republike Hrvatske uključio 22. studenog 1990. godine pristupanjem u posebnu postrojbu MUP-a, a od listopada 1991. do kraja Domovinskog rata godine bio je aktivni pripadnik 2. gardijske brigade Gromova. Tijekom Domovinskog rata sudjelovao je u ratnim operacijama na bojišnicama diljem Hrvatske - kao pripadnik posebne jedinice policije sudjelovao je u blokadi tadašnje vojarne „Maršal Tito“ u Zagrebu, sudjelovao je u oslobađanju policijske postaje u Pakracu, u akciji na Plitvicama poznatoj kao „Krvavi Uskrs“, a kao pripadnik „Gromova“ prošao je bojišta od Posavine, Banovine do Dubrovnika. Gospodin Danko Bevanda teško je ranjen u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“, u selu Stari Brod kod Siska, uslijed djelovanja neprijateljskog topništva, pri čemu su dvojica pripadnika „Gromova“ poginula, a još dvojica bila ranjena. Uslijed stradavanja u Domovinskom ratu Danko Bevanda danas je 100% HRVI I. skupine. Oženjen je i otac je četvero djece.

Potpredsjednica Kosor rekla je kako je Danko Bevanda kao aktivni pripadnik Hrvatske vojske pokazao hrabrost i junaštvo, a svojim je aktivnim sudjelovanjem dao i veliki doprinos konačnoj pobjedi u Domovinskom ratu. Također je napomenula kako kao hrvatski branitelj i hrvatski ratni vojni invalid može biti primjer i uzor svima ostalima.
Dodjeli odlikovanja nazočio je i predsjednik Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine Đuro Glogoški.




Pisane vijesti