Predsjednik Vlade: Potrebna trajna obnova jezgre Dubrovnika

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_potrebna_trajna_obnova_jezgre_dubrovnika.jpg

DUBROVNIK, 12. srpnja 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader izjavio je danas da hrvatska država želi u potpunosti obnoviti te zaštititi Dubrovnik i to ne samo u statičkom smislu, što je bilo nužno nakon potresa 1979.

Premijer je na današnjoj sjednici Upravnog vijeća Zavoda za obnovu Dubrovnika također istaknuo kako je potrebna trajna obnova jezgre grada i svega što Dubrovnik danas znači i što jest kao hrvatska i svjetska turistička destinacija.

"Ako zajedno ne budemo trajno vodili brigu o Dubrovniku, to neće biti dobro", rekao je te dodao da se ne možemo Dubrovnikom samo koristiti kao zaštitnim znakom, kao brendom i kao barjakom kojim se ponosimo.

Istaknuo je kako nema niti jedne zemlje u kojoj nije bio, a da ga nisu pitali o hrvatskom turizmu i o Dubrovniku te da su brojni svjetski državnici, a među njima i američki predsjednik Georg W. Bush, izrazili želju da posjete Dubrovnik.

Sanader je naglasio da je Dubrovnik nešto što nadilazi značenje hrvatskog, mediteranskog i europskog, da ima svjetsko značenje i da je opće dobro cijeloga svijeta. Zbog toga smo, poručuje predsjednik Vlade, ponosni na Dubrovnik. Dodao je kako je važna obnova toga grada koji godišnje posjeti po nekoliko stotina tisuća turista, o čemu se svakako mora voditi računa.

Sanader je u ime Vlade izrazio potporu izgradnji sveučilišta u Dubrovniku, rekavši da grad takvog turističkog ugleda mora postati i sveučilišnim gradom što je od velikog značenja za njegovu budućnost.

Osim što će dati potporu izgradnji sveučilišta, Vlada će pomoći u financiranju kako sveučilišta tako i ostalih popratnih sadržaja, istaknuo je premijer.

Rekao je da nije mogao doći na svečano otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara, jer je bio na sjednici Stalnog vijeća OESS-a u Beču. Kako je podsjetio, ta misija već 11 godina djeluje u Hrvatskoj i upravo je u Dubrovniku prošlog tjedna predsjednik OESS-a španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos najavio mogućnost odlaska misije iz Hrvatske.

Ministar kulture Božo Biškupić istaknuo je da se Dubrovniku nalaze 824 registrirana spomenika kulture, te da je oko 70 posto tih spomenika stradalo u potresu 1979. i u Domovinskom ratu.

Biškupić je rekao da su do sada Vlada, odnosno Ministarstvo kulture i Ministarstvo obnove i razvitka, te Grad Dubrovnik i Županija dubrovačko-neretvanska uložili oko 23 milijuna dolara u obnovu Dubrovnika.



Pisane vijesti