Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić: Razmatramo i mogućnost izlaska iz arbitraže

Slika /Vijesti/2015/srpanj/23 srpnja/DSC_1154.JPG

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, danas je, nakon sjednice Vlade, razgovarala s novinarima o novonastaloj situaciji u vezi s postupkom arbitraže koja se odvija na Međunarodnom arbitražnom sudu, a odlučuje o granici Hrvatske i Slovenije.

„Jučer smo konstatirali jednu zabrinjavajuću situaciju vezano uz regularnost postupka arbitraže,“ rekla je potpredsjednica. 

 „Danas upućujemo pismo Komisiji koja je na neki način posredovala u Arbitražnom sporazumu i samoj arbitraži kojim upozoravamo na novonastalu situaciju, odnosno na činjenicu da su takve informacije objavljene. U konzultaciji smo s našim pravnim savjetnicima koji su sudjelovali  u pripremanju našeg podneska u ovoj arbitraži i razmatramo sve mogućnosti i moguće ishode ove situacije“, izjavila je potpredsjednica Pusić, te je nadodala: 

„Posebno naglašavam da problem koji je nastao, nema nikakve veze s Arbitražnim sporazumom; bez obzira na sadržaj Arbitražnog sporazuma, mi na njegov sadržaj nemamo nikakvih primjedbi. Nije došlo do bilo kakve zabune  u vezi sa sadržajem tog  sporazuma, nego je došlo do izjava, činjenica ili stavova iznesenih u medijima, koji govore o nepoštivanju sporazuma, dakle, o kršenju pravila Arbitražnog sporazuma u proceduri, naročito potpune neutralnosti i nepristranosti arbitara, što je ujedno definirano i pravilima Međunarodnog arbitražnog suda koja se koriste i u slučaju ove arbitraže. Dakle, hrvatska Vlada temeljem toga i uz pravne savjete naših pravnih stručnjaka angažiranih na ovom predmetu, ispituje i razmatra sve mogućnosti, uključujući, ovisno o ishodu tih konzultacija pa i utvrđivanju, koliko je to u našoj moći, činjenica, dakle uključujući i mogućnost izlaska iz arbitraže."

Na upit da komentira riječi odvjetnice slovenskog arbitražnog tima, koja je jučer kazala kako je hrvatska strana sa svime bila odavno upoznata te da je propustila rok od 30 dana za žalbu, potpredsjednica Pusić je rekla da je za cijelu stvar doznala iz jučerašnjih novina te da se s tako ozbiljnim stvarima ne bi igrala na ovakav način. „Čak ni danas ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je to u potpunosti točno, ali nažalost, prema  svim reakcijama, sve ide u pravcu da se konstatira da jest točno. Osim toga, kako bismo mi mogli znati o neregularnosti i ekstrakurikularnom ponašanju pojedinih arbitara ili slovenske strane u tom postupku? Cijela stvar je u tome da je to bilo prikriveno od javnosti, jer da je to bilo poznato, naravno da bismo reagirali isti čas. Mislim da to ne treba spuštati na takvu razinu, to je previše ozbiljno da bi se na taj način reagiralo. Svakako ćemo hladne glave procijeniti situaciju i u skladu s time postupiti. 

Pusić je rekla i  da se nije čula sa slovenskim kolegom: „Naše primjedbe idu uglavnom prema arbitraži, slovenska strana odgovara za sebe“.

Na upit ograđuje li se od svega visoki izvor iz Europske komisije, potpredsjednica Pusić je kazala: 

„Reakcija Komisije na koju se referirate je reakcija na naše prvo pismo iz proljeća, a ne na novonastalu situaciju. Inače, Komisija je na neki način pokušala imati ulogu, ali de facto  nije imala ulogu u izboru arbitara, jer smo listu arbitara, a biralo se tri međunarodna arbitra plus jedan sa slovenske strane i jedan sa hrvatske strane, listu od šest arbitara predala je slovenska strana i hrvatska strana.  U to je vrijeme u samom postupku posredovao tadašnji povjerenik za proširenje Štefan Füle međutim, na kraju smo se bilateralno dogovorili oko arbitara, oko sastava arbitražnog suda.  Prema Arbitražnom sporazumu, zadnju riječ, dakle da se nismo uspjeli dogovoriti, imao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde iz Haaga, dakle, da nismo mogli odlučiti o sastavu arbitraže, to bi učinio, u skladu sa sporazumom, predsjednik Međunarodnog suda pravde. U tom smislu,  obavještavanje Komisije se odnosi prvo na činjenicu da je Komisija na neki način pomogla da dođe do tog rješenja kroz Arbitražni sporazum, i s obzirom da se radi o dvije države članice i o jednom neobičnom slučaju, da tako kažem, mi obavještavamo i obavijestit ćemo Komisiju i dalje o ovoj novonastaloj situaciji, uključujući sve ono što je objavljeno o tome. Ali svoj problem ćemo rješavati sam, pojasnila je prva potpredsjednica Vlade. 

Na pitanje kako komentira  činjenicu da u Sloveniji cijeli slučaj sada pokušavaju prikazati špijunskom aferom, Vesna Pusić je odgovorila da je to naročito iznenađuje, jer je očekivala da će prva decidirana tvrdnja biti da to nije istina, budući da se radi samo o tome  – je li ili nije istina.

Potpredsjednica je novinarima rekla da će biti na vrijeme informirani o reakciji hrvatske Vlade, jer „ovo nije trenutak da se odluke donose naprečac, mi to razumijemo vrlo ozbiljno. Mi smo Arbitražnom sporazumu i cijeloj proceduri prišli vrlo ozbiljno i savjesno, s velikim uvažavanjem međunarodnog prava, i u skladu s tim ćemo se ponašati. Odluku ćemo donijeti temeljem utvrđenih činjenica i procjene situacije, uključujući i mogućnost odluke da se izađe iz cijelog arbitražnog postupka, procijeni li se da je on faktički do te mjere kompromitiran,“ zaključila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pisane vijesti | Govori i izjave