Vlada smanjila vodni doprinos poduzetnicima za 25 posto

Slika /Vijesti/2015/srpanj/23 srpnja/Jakovina 3.jpg

Ministar Tihomir Jakovina istaknuo je da je očekivani efekt na godišnjoj razini oko 40 milijuna kuna umanjenja za investitore i poduzetnike.

Na današnjoj 238. sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, kojim se izvršava dodatno usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije. Naime, propisivanje specifičnih nacionalnih pravila u pogledu prodaje s pogodnostima, primjerice akcijske prodaje i sezonskih sniženja, prema mišljenju Europske komisije dovelo je u pitanje implementaciju Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi kojom je predmetna problematika uređena općenito, a time i povredu prava Europske unije, slijedom čega je potrebno izvršiti izmjene pojedinih odredbi Zakona o zaštiti potrošača, a radi potpunog usklađivanja s predmetnom Direktivom.

Ministar Vrdoljak istaknuo je da je intencija zaštititi potrošače, posebno djecu i građane starije životne dobi, koje su u praksi trgovci vrlo često telefonski kontaktirali kako bi im nudili svoje proizvode i usluge, ne obraćajući pažnju na vrijeme i učestalost pozivanja. Slijedom navedenog, u skladu s praksom zemalja članica Europske unije, predlaže se ustrojavanje registra u koji će potrošači koji ne žele primati takve poruke i usluge upisati svoj broj telefona.

Registar će voditi Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. „Trgovci će morati prije nego kontaktiraju potrošače putem telefona ili poruka provjeriti je li potrošač upisan u registar“, kazao je ministar. U cilju daljnjeg unaprjeđenja politike zaštite potrošača i aktivnije uloge jedinica lokalne samouprave, ukazuje se potreba da u sastavu Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača budu i predstavnici jedinica lokalne samouprave na čijem se području provodi projekt savjetovanja potrošača sufinanciran iz državnog proračuna.

Nadalje, vezano uz implementaciju Zakona o zaštiti potrošača, ukazano je na poteškoće kod obveznog isticanja dvije cijene u slučajevima kad posebni oblici prodaje traju kraće vremensko razdoblje. U tom se smislu predlaže da se obveza isticanje dviju cijena ne primjenjuje na situacije kada posebni oblici prodaje traju najdulje tri dana. Međutim, kako bi potrošač mogao donijeti informiranu odluku o kupnji, trgovac je u svakom slučaju, dužan informirati potrošača o maloprodajnoj cijeni proizvoda. Vezano uz usklađivanje termina početka sezonskog sniženja, s poslovnom praksom trgovaca kao i pojedinim vrstama roba, predlaže se donošenje pravilnika kojim će se ova problematika detaljnije urediti.
 
Usvojena je i Odluka o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar kazao je da će Vlada sljedeće tri proračunske godine izdvojiti čak milijardu kuna za subvencioniranje participacije redovitih studenata u troškovima studija.

„To je značajan pomak u odnosu na prethodne godine. Prošle smo godine s 3650 kuna sufinancirali sve studije, a od ove godine krenuli bismo po studijima – od 4300 do čak 7500 po studiju“, obrazložio je ministar Mornar. Glavni ciljevi subvencioniranja participacije redovitih studenata u troškovima studija su osiguravanje jednakog pristupa visokom obrazovanju svim redovitim studentima u Republici Hrvatskoj, zatim poticanje završnosti visokog obrazovanja, kao i poticanje visokih učilišta na povećanje broja upisanih u studijske programe i povećanje broja stečenih kvalifikacija u prirodnom, tehničkom, biomedicinskom i biotehničkom području.
 
Vlada Republike Hrvatske podržava Prijedlog zaključka koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnio Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora aktom od 17. lipnja 2015. godine. Predloženim Zaključkom predlaže se da banke potpišu anekse ugovora o kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima i obračunaju preplaćene kamate. Obvezuje se Hrvatska narodna banka da dostavi Izvješće o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima, kao i prijedloge mjera za olakšavanje pozicije dužnika u švicarskim francima. Isto tako, Zaključkom se podržava najava Ministarstva financija za hitnom izradom Zakona o stambenom kreditiranju, te prijedlog Ministarstva pravosuđa za smanjenje zateznih kamata i uvođenje instituta stečaja potrošača. Ujedno se zadužuje Vlada Republike Hrvatske da pripremi paket regulatorno-poreznih mjera.
 
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je Odluku o pokretanju projekta konsolidacije upravljanja postojećim radiokomunikacijskim mrežama za potrebe tijela državne uprave, javnih službi i drugih tijela javne vlasti.

Provedbom ovoga projekta ostvarit će se pozitivni učinci za pojedina tijela i službe javne vlasti obuhvaćene projektom: povećanje kakvoće usluga koje pružaju tijela i službe javne vlasti; povećanje stupnja sigurnosti i pouzdanosti komunikacije; smanjenje ukupnih troškova koje imaju pojedina tijela i službe javne vlasti (uštede na troškovima održavanja opreme, objekata i komunikacija, te na plaćama zaposlenih); povećanje stupnja koordinacije između različitih tijela i službi javne vlasti uključivanjem u objedinjenu Nacionalnu radiokomunikacijsku mrežu; osiguranje primjene najnaprednijih tehnologija, kontinuirane nadogradnje i proširenja kapaciteta mreže te razvoja i uvođenja novih usluga, uključujući i širokopojasne usluge.

Za vođenje ovoga projekta i prikupljanje svih podataka potrebnih za ostvarivanje projekta predlaže se trgovačko društvo Odašiljači i veze d.o.o. – mrežni operator u 100%-tnom vlasništvu države, čija je temeljna djelatnost pružanje elektroničkih komunikacijskih usluga.
 
Obrazlažući Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini vodnoga doprinosa, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da je osnovni cilj ove Uredbe daljnje smanjenje parafiskalnih nameta, odnosno umanjenje neporeznih davanja s kojima su suočeni poduzetnici i investitori. Navedenim Prijedlogom uredbe predlaže se smanjenje visine vodnoga doprinosa, linearno, u svih 9 tarifnih brojeva i 2 tarifna podbroja, za 25 posto. Obveznik vodnoga doprinosa je investitor u smislu propisa o prostornom uređenju i gradnji. Vodni doprinos plaća se na gradnju građevina za koje se izdaje akt za građenje. Ministar Jakovina istaknuo je da je očekivani efekt na godišnjoj razini oko 40 milijuna kuna umanjenja za investitore i poduzetnike.
 
Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić predstavio je Odluku o osnivanju Nacionalnog koordinacijskog odbora za europske strukturne i investicijske fondove u Republici Hrvatskoj. Potpredsjednik Grčić obrazložio je da će nadležnost Nacionalnog koordinacijskog odbora biti osiguravanje sveukupne koordinacije i praćenja provedbe europskih strukturnih i investicijskih fondova, usklađenosti između europskih strukturnih i investicijskih fondova i drugih financijskih instrumenata Europske unije i nacionalnih financijskih instrumenata, kao i usklađenost s financiranjem iz Europske investicijske banke.

„Na razini prvih šest mjeseci ove godine kroz fondove EU apsorbirali smo 2,73 milijarde kuna što je 2,5 puta više nego u istom razdoblju prošle godine kada je to iznosilo 1,1 milijardu kuna“, kazao je potpredsjednik Vlade i zaključio da se „stvari ipak pokreću“. Apelirao je i na kolege u Vladi da se taj proces još dodatno ubrza naglasivši da ima prostora da se te brojke još dodatno uvećaju.
 
Usvojena je i Odluka o pružanju humanitarne pomoći Kurdima u sjevernom Iraku, putem Ministarstva unutarnjih poslova Vlade Iračkog Kurdistana. U obrazloženju Odluke, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je kako se predlaže uplata financijskih sredstava na žiro-račun Ministarstva unutarnjih poslova Vlade Iračkog Kurdistana u iznosu od 300.000,00 kuna, u svrhu pružanja pomoći za izgradnju mira, zaštitu položaja nacionalnih i vjerskih manjina, psihosocijalnu potporu žrtvama rata i seksualnog nasilja kroz rehabilitaciju i međukulturalni dijalog, kao odgovor na hitan poziv za pomoć od strane Vlade Iračkog Kurdistana u okviru aktivnosti međunarodne razvojne suradnje i humanitarne pomoći inozemstvu. Humanitarna je pomoć potrebna za 5,2 milijuna osoba u Iraku, među kojima je dva milijuna prognanika i izbjeglica, a oko polovice izbjegličkih kampova je u Iračkom Kurdistanu.
 
 

 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade