Potpredsjednici Opačić i Grčić s veleposlanicima zemalja članica EU

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednici_opacic_i_grcic_s_veleposlanicima_zemalja_clanica_eu.jpg

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sastali su se danas, u Banskim dvorima, s veleposlanicima zemalja članica Europske unije akreditiranima u Republici Hrvatskoj. Tom prigodom upoznali su veleposlanike s mjerama koje će Vlada provesti s ciljem smanjenja prekomjernog deficita, ali i s drugim reformama u cilju konsolidacije financijskog sustava.

Potpredsjednica Milanka Opačić izrazila je punu spremnost Vlade za rješavanje problema prekomjernog deficita. Također, predstavila je devet dugoročnih reformskih mjera za konsolidaciju sustava: integraciju pratećih službi, outsourcing usluga, objedinjenu javnu nabavu, jedinstveni novčani centar, reformu socijalnog ugovaranja, korištenje EU fondova za financiranje reformskih mjera, masterplan bolnica, restrukturiranje mreže škola i programa te reorganizaciju pravosudnog sustava. „Vlada je odlučna u provođenju ovih reformi i svjesni smo da više ne možemo živjeti na dug. Nećemo biti problem zbog nečinjenja. Svoj posao ćemo odraditi do kraja“, istaknula je potpredsjednica Vlade.

Potpredsjednik Branko Grčić naglasio je da se bez provođenja ovih reformi ne može osigurati daljnja konsolidacija državnog proračuna. Upoznao je veleposlanike i s konkretnim mjerama koje se namjeravaju poduzeti na prihodnoj i rashodnoj strani proračuna, kako bi se deficit smanjio za potrebnih 7,7 milijardi kuna. „Želim naglasiti da nećemo bitno dirati u investicije u javnom sektoru, kao ni u potpore koje idu direktno gospodarstvu“, rekao je. Također, izvijestio je veleposlanike o učinjenom napretku u području investicija te se posebno osvrnuo na Zakon o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, kojemu je cilj olakšati ulaganje i poboljšati ukupnu investicijsku klimu. Bilo je riječi i o pripremi za povlačenje sredstava iz Europskih fondova.

Veleposlanici su zahvalili na detaljnim informacijama i izrazili potporu Vladi Republike Hrvatske u njezinim nastojanjima.



Pisane vijesti