Potpredsjednici Vlade Opačić i Grčić te ministar Linić odgovorili na pitanja građana: “Budućnost gradimo ulaganjem i razvojem, a ne potrošnjom”

“Potrošnja nije izlaz. Dvadeset godina se trošilo, zato sad i imamo 46 milijardi duga. Budućnost trebamo graditi ulaganjem i razvojem, a ne potrošnjom”, poručili su potpredsjednici Branko Grčić i Milanka Opačić te ministar Slavko Linić odgovarajući na pitanja građana pristigla preko društvene mreže Twitter. Nakon predstavljanja Smjernica ekonomske i fiskalne politike 2014. - 2016, korisnici Twittera su postavljali pitanja koristeći ključnu riječ, odnosno hashtag #MjereOporavka, a odgovori su objavljeni na You tube kanalu Vlade RH.

“Zašto se povećavaju porezi ako znamo da to utječe na pad potrošnje? Zašto se ne smanji broj županija i njihovih birokratskih aparata?” samo su neka od pristiglih pitanja o paketu mjera predstavljenim na sjednici Vlade. Potpredsjednik Grčić najavio je da Vlada svakako kreće u reformu javnog sektora na lokalnoj razini. „Uskladit ćemo nadležnosti s fiskalnim kapacitetom na lokalnoj razini“, rekao je i naglasio kako će to onemogućiti jedinice lokalne samouprave da zapošljavaju previše ljudi te primorati načelnike i druge zaposlenike da jedan dio poslova obavljaju volonterski. „Cilj je uravnotežiti sustav i učiniti ga pravednijim tako da one siromašnije jedinice dobivaju potporu države, a one koje to nisu izađu iz sustava“, zaključio je. Grčić je pojasnio da država ne može osnivati poduzeća, ali mora i čini sve da se olakša privatnim investitorima. Najavio je i analizu svih državnih agencija i procjenu njihove opravdanosti te zaključio kako novi paket reformi neće loše utjecati na standard građana.

Na pitanja o objedinjenoj javnoj nabavi u zdravstvu i uštedama odgovarala je potpredsjednica Opačić. Istaknula je kako su objedinjenom javnom nabavom ostvarene uštede od 20% te najavila proširenje na sve zdravstvene ustanove. “Za izdvajanje djelatnosti poput kuhanja, čišćenja i održavanja iz javnog sektora u privatni sektor (tzv. outsourcing) potrebno je procijeniti potrebe, a zatim formirati poduzeće”. Potpredsjednica je istaknula kako se pri donošenju ovih mjera posebice vodilo računa o zaštiti najranjivijih skupina, umirovljenika i invalida.

Veliki interes korisnika izazvalo je najavljeno povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto. „Taj porast neće uzrokovati porast cijena i pad potrošnje“, naglasio je ministar Linić. Na pitanje zašto se ne snizi osnovna stopa PDV-a, ministar Linić je odgovorio da je to u ovom trenutku nemoguće zbog ogromnog javnog duga koji se mora vraćati. „Ova Vlada smatra da ulaganjem i razvojem trebamo graditi svoju budućnost, a ne potrošnjom. Potrošnja nije izlaz.“, rekao je Linić. Ministar je još jednom naglasio da trošarine jesu visoke, ali su još uvijek najniže u Europskoj uniji. Govoreći o razlozima ukidanja olakšice na plaćanje poreza na kupnju prve nekretnine, Linić je napomenuo kako se ova mjera previše zloupotrebljavala, “Porezna uprava najviše sporova vodi vezano za porez na promet nekretnina i to upravo zbog zloupotreba olakšica na prvu nekretninu. Zato je predloženo smanjenje stope poreza na promet nekretnina s 5 na 4 posto kao mjera poticanja prometa nekretninama.” Ministar je dodao kako su izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaće i neuplaćivanje doprinosa postali kazneno djelo za koje prijeti zatvorska kazna do tri godine, a uskoro će započeti i s objavom liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće.

Video: http://youtu.be/0y3E45YkPJw



Pisane vijesti