Potpredsjednik Grčić s ministrom Al-Karboolijem: Hrvatska želi sudjelovati u procesu gospodarske obnove Iraka

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_grcic_s_ministrom_al_karboolijem_hrvatska_zeli_sudjelovati_u_procesu_gospodarske_obnove_iraka.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sastao se danas u Banskim dvorima s ministrom industrije i mineralnih resursa Republike Irak Ahmedom Naserom Dali Al-Karboolijem. Razgovarali su o suradnji na procesu obnove gospodarstva u Republici Irak i intenziviranju gospodarske suradnje između dvije zemlje.

U izjavi za novinare, potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da su današnji razgovori formalizacija početaka plodonosne suradnje na gospodarskom planu između Republike Hrvatske i Republike Irak. Pojasnio je da se Republika Irak nalazi u procesu intenzivne obnove i rekonstrukcije. „Ono što je u fokusu našeg interesa jeste suradnja na obnovi gospodarstva“, kazao je potpredsjednik Grčić. Najavio je da će se ministar Karbooli sa svojom delegacijom ovih dana sastati i s čelnicima šest velikih hrvatskih tvrtki koje će potencijalno moći odgovoriti na određene zahtjeve i pitanja za suradnju na konkretnim projektima. „Kako u isporuci određenih roba i usluga tako i na poslovima obnove industrijskih postrojenja i objekata u Republici Irak. To će biti prvi korak u razvoju jedne aktivne suradnje koja će u idućem razdoblju institucionalizirati“, rekao je ministar Gršić dodavši da to podrazumijeva i osnivanje veleposlanstva Republike Irak u Hrvatskoj koje je u tijeku. Najavio je i osnivanje stalnog međuvladinog povjerenstva koje će raditi na razvoju gospodarskih odnosa između dvije zemlje. Istaknuo je da je krajnji cilj uspostavljanje hrvatsko-iračke gospodarske komoru koja bi trajno preuzela ulogu medijatora među gospodarstvima Republike Irak i Republike Hrvatske. „Dovoljno je reći da u Republici Irak egzistira 73 velika državna industrijska sustava koja u ovom trenutku trebaju potporu izvana u transferu znanja i u modernizaciji, novim tehnologijama, opremi i uspostavi jednog snažnog industrijskog sektora“. Naglasio je da je Republika Irak jedno značajno potencijalno tržište ne samo za Republiku Hrvatsku već i mnoge druge zemlje koje mogu naći interes u obnovi i razvoju Republike Irak. Ponovio je da će se razgovori nastaviti u ovih nekoliko dana te će se održati susreti i obilasci tvrtki, pojasnivši da s nekim tvrtkama postoje i već potpisani ugovori poput Crobusa. Također, najavio je razgovore i u Đuri Đakoviću, Munji, HS Produktu, Ziegleru, Eurocabelu. „Očekujem da će ti razgovori dati vrlo konkretne rezultate koji će se u konačnici mjeriti vrijednostima ugovora između naših tvrtki i ovih industrijskih korporacija u Republici Irak“, kazao je potpredsjednik Grčić.

Ministar industrije i mineralnih resursa Republike Irak Ahmed Naser Dali Al-Karbooli kazao je da je njegov posjet pokazatelj kontinuiteta dolazaka iračkih delegacija u Hrvatsku. „Irak ima veliku želju i namjeru razvijati svoje političke i gospodarske odnose s Hrvatskom“, kazao je. Pojasnio je da je Irak bogat prirodnim resursima te zemlja koja se nalazi u procesu obnove. „Treba uložiti puno truda i nadam se da će nam pomoći naši prijatelji na čelu s Hrvatskom“, dodao je ministar Karbooli. Istaknuo je zadovoljstvo današnjim sastankom na kojem se razgovaralo o edukaciji iračkog kadra, izgradnji infrastrukture u Iraku te uskoj suradnji između hrvatskih tvrtki i poduzeća u sklopu Ministarstva industrije i mineralnih resursa Republike Irak. „Pozivam sve hrvatske tvrtke koje su u mogućnosti sudjelovati u obnovi Iraka da dođu“, zaključio je ministar Al-Karbooli.



Pisane vijesti