Potpredsjednik Grčić s povjerenikom Hahnom: Ključno ojačati administrativne kapacitete i pripremljenost projekata

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_grcic_s_povjerenikom_hahnom_kljucno_ojacati_administrativne_kapacitete_i_pripremljenost_projekata.jpg

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Johannes Hahn boravi u Hrvatskoj od 24. do 25. svibnja. U četvrtak se sastao s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske te resornim ministrima u Zagrebu, a u petak će posjetiti Zadar i Split.

Povjerenik Hahn je u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića, veleposlanika Paula Vandorena te ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, obišao radove na projektu 'Sustav signalno-sigurnosnih uređaja na zagrebačkom Glavnom željezničkom kolodvoru', sufinanciranom sredstvima iz IPA programa, a ukupne vrijednosti 94.5 milijuna kuna. Potom se u Vladi sastao s potpredsjednikom Brankom Grčićem i ministrom financija Slavkom Linićem.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka u Vladi, povjerenik Hahn istaknuo je da će Hrvatskoj, kada postane članica Europske unije, na raspolaganju biti 450 milijuna eura koje treba potrošiti na odgovarajući i održiv način. Na strukturne fondove treba gledati kao na novac za investiranje u ljude i u regije, kazao je povjerenik Hahn, pozdravljajući najavu Vlade o zapošljavanju stručnjaka koji imaju znanja i sposobnosti za upravljanje takvim projektima, pri čemu joj Europska komisija stoji na raspolaganju.

Potpredsjednik Grčić rekao je da Vlada izoštrava kriterije i jača sustav za apsorpciju tog novca, koji se nudi kao pomoć u jačanju regionalne politike, u smanjenju razlika između hrvatskih regija u pogledu razvijenosti te smanjenju razlika u odnosu na druge regije u EU. Hrvatska je sada u fazi korištenja pretpristupnih IPA fondova sa 140 milijuna eura alokacije, u drugoj polovici sljedeće godine kada postane članica, taj se novac penje na 450 milijuna eura da bi već u 2014. taj iznos bio negdje oko 1,08 milijardi eura, pojasnio je potpredsjednik Vlade. Prošlu smo godinu završili s trideset sedam posto povučenih alociranih sredstava iz IPA fondova, a cilj je da u godinama ispred nas taj postotak barem udvostručimo, za što je ključno ojačati administrativne kapacitete i poboljšati pripremljenost projekata. Potpredsjednik Grčić je istaknuo da bi trebalo imati pedeset posto više gotovih projekata, tzv. "zalihu projekata", nego novca koji je na raspolaganju da bi se alocirana sredstva mogla apsorbirati u zadovoljavajućem postotku.



Pisane vijesti