Potpredsjednica Opačić: Glavni prioritet za nastavak reformi je uvođenje reda u sustav

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednica_opacic_glavni_prioritet_za_nastavak_reformi_je_uvodenje_reda_u_sustav.jpg

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sastala se danas u Banskim dvorima s izaslanstvom Svjetske banke na čelu s Peterom Harroldom, regionalnim direktorom za Srednju Europu i Baltičke zemlje.

Na početku sastanka potpredsjednica Opačić istaknula je da je Ministarstvo socijalne politike i mladih od početka mandata odradilo dio posla što se tiče pojedinih zakonskih akata te izradilo planove za obavljanje nužnih zadaća da bi se do kraja godine uveo red u sustav, što je glavni prioritet za nastavak reformi.

Tako je prva zadaća Ministarstva uvesti bazu podataka i informatizirati sustav, jer je to temeljni alat kojim će se moći kontrolirati financije, izraditi i druge baze podataka, poput baza podataka udomitelja ili posvojitelja, a isto tako i olakšati administrativni dio posla socijalnim radnicima te im tako omogućiti više vremena i kvalitetniji rad s korisnicima sustava, rekla je potpredsjednica Opačić.

Također, spremamo se na provođenje decentralizacije, kazala je potpredsjednica Vlade, čime bi omogućili lokalnim jedinicama da kreiraju svoje socijalne modele i pomoć, s time da bi država odredila i osigurala zaštitu minimalnih standarda na nacionalnoj razini.

Drugi veliki projekt je deinstitucionalizacija, znači premještanje svih kategorija koje su trenutno smještene u institucijama, poput djece, osoba s invaliditetom ili osoba s određenim psihičkim poteškoćama, u manje stambene jedinice ili kod udomitelja, što je također problem jer Hrvatska nema dovoljno udomiteljskih obitelji. Uz pitanje udomiteljstva, pojačano se radi i na uklanjanju barijera za usvajanje djece, jer to je konačno glavni cilj i interes za dobrobit djeteta, rekla je potpredsjednica Vlade Opačić.

Što se tiče nezaposlenih osoba koje su u sustavu socijalne pomoći, potpredsjednica Opačić napomenula je da zajedno s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava surađuje i razvija razne projekte da bi im se pružila mogućnost zapošljavanja, pritom posebno istaknuvši Program razvoja socijalnog poduzetništva i Projekt „Dadilje“.



Pisane vijesti