Potpredsjednik Mimica izlagao u Japan National Press Clubu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_mimica_izlagao_u_japan_national_press_clubu.jpg

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr.sc. Neven Mimica održao je 9. srpnja izlaganje u Japan National Press Clubu te je Delegaciji EU u Tokiju donirao sliku hrvatskog slikara Voje Radoičića.

Potpredsjednik Vlade održao je pred novinarima japanskih dnevnih i tjednih listova u „Japan National Press Club“ izlaganje o Hrvatskoj kao novoj državi članici EU.

U svom izlaganju potpredsjednik Vlade predstavio je prednosti i obveze koje će za Hrvatsku proizaći iz pristupanja EU 01. srpnja 2013. godine, gospodarske i fiskalne mjere Vlade za poboljšanje investicijske klime, te regionalnu suradnju. Potpredsjednik Vlade također je istaknuo izvanredne bilateralne odnose s Japanom, te mogućnosti razvoja i jačanja međusobne suradnje kako na političkoj, tako i na gospodarskoj razini. Naglašeno je kako Hrvatska posebnu pozornost posvećuje i mogućnostima jačanja suradnje s Japanom na globalnom planu, pogotovo po pitanjima humanitarnog razminiranja, ne-proliferacije oružja masovnog uništenja, te borbi protiv piratstva i razvojnoj pomoći.

Japanski novinari osobito su se interesirali za Vladine mjere za poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj, te poglede na financijsku krizu i regionalnu suradnju.

Potpredsjednik Vlade posjetio je Delegaciju EU u Japanu, gdje se sastao s veleposlanikom EU Hansom Dietmarom Schweisgutom. Razgovaralo se o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te o mogućnostima koje iz toga proizlaze u suradnji s Japanom.

Potpredsjednik je Delegaciji donirao sliku hrvatskog slikara Voje Radoičića „Zagreb“. Običaj je da svaka država članica donira sliku nacionalnog autora Europskoj kući prijateljstva, koja se nalazi u sklopu delegacije EU u Tokiju. Europska kuća prijateljstva je mjesto gdje se održavaju različita događanja EU i država članica s japanskim domaćinima.



Pisane vijesti