Potpredsjednik Vlade Mimica na Donatorskoj konferenciji: Razvojna pomoć Hrvatske Afganistanu ostat će i u sljedećem razdoblju na jednakoj razini

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_mimica_na_donatorskoj_konferenciji_razvojna_pomoc_hrvatske_afganistanu_ostat_ce_i_u_sljedecem_razdoblju_na_jednakoj_razini.jpg

Donatorska konferencija u Tokiju imala je dva cilja: potvrditi partnerstvo međunarodne zajednice i Afganistana nakon 2014. te definirati razvojnu strategiju za Afganistan.

Konferencijom u Tokiju supredsjedali su predsjednik Vlade Japana Yoshihiko Noda i predsjednik Afganistana Hamid Karzai. Na konferenciji, uz zemlje supredsjedateljice, sudjelovale su 54 države, te predstavnici 25 međunarodnih organizacija i tijela OUN-a.

Na tokijskoj konferenciji, Afganistan i međunarodna zajednica ponovno su potvrdili i konsolidirali partnerstvo u procesu Tranzicije do 2014. i Desetljeću transformacije (2014.-2024.). Tokijska konferencija, zajedno sa sastankom NATO-a i zemalja koje pridonose operaciji ISAF u Chicagu u svibnju, uspostavila je čvrste temelje za partnerstvo i podršku u održivom rastu i razvoju Afganistana u Desetljeću transformacije. Uz potporu međunarodne zajednice, Afganistan će nastaviti napredak u sljedećim područjima: sigurnosti, posebno borbi protiv terorizma i trgovanja drogama, smanjenju siromaštva i humanitarnih potreba, osiguranju osnovnih socijalnih usluga stanovništvu, zaštiti ljudskih prava, osobito prava žena i djece, obrazovanju i kulturi, poboljšanju upravljanja državom i borbi protiv korupcije, jačanju privatnog poduzetništva i time smanjenja ovisnosti o međunarodnoj pomoći.

Potpredsjednik Mimica u svom obraćanju skupu istakao je da je Hrvatska razvojnu suradnju s Afganistanom započela 2007., te je od tada provedeno 39 projekata. Prioritetna područja na koja je Hrvatska koncentrirala razvojnu pomoć su obrazovanje, zdravstvo i podrška malom poduzetništvu. Razvojna pomoć Hrvatske Afganistanu, ostat će i u sljedećem razdoblju na jednakoj razini. Kako bi razvoj Afganistana bio održiv, Hrvatska očekuje da će Afganistan nastaviti jačanje kapaciteta u području dobrog upravljanja državom, vladavini prava, te posebno jačati poštivanje ljudskih prava, te prava djevojčica i žena. Hrvatska smatra kako je sigurnost osnovni preduvjet za održivi razvoj Afganistana te će nastaviti svoju podršku daljnjem jačanju i razvoju afganistanskih snaga sigurnosti.

Na marginama Donatorske konferencije, potpredsjednik Vlade Mimica, sastao se s ministrom vanjskih poslova Australije, Bobom Carrom. Na sastanku su potvrđeni dobri bilateralni odnosi između dvije zemlje, čemu pridonosi i hrvatska zajednica u Australiji. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o razvoju Afganistana, pristupanju Hrvatske EU i globalnim pitanjima.



Pisane vijesti