Održan Croatia summit: Zemljama regije bit ćemo prijatelji i partneri

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzan_croatia_summit_zemljama_regije_bit_cemo_prijatelji_i_partneri.jpg

Pri zatvaranju Croatia summita predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako Hrvatska ima jednu od važnijih uloga u regiji: „Pomoći ćemo susjedima jer imamo poslovne i ljudske interese. Želim da sve ono što nas je proganjalo posljednjih 20 godina bude iza nas."

U okviru konferencije raspravljalo se o trenutnim političkim, sigurnosnim i gospodarskim aspektima i mogućnostima izgradnje stabilne i prosperitetne budućnosti za zemlje jugoistočne Europe i šireg EU susjedstva.

Mi želimo biti aktivni član, ali ne želimo biti lider. Uloga Hrvatske je važna, ali nemamo takve megalomanske pretenzije“, rekao je premijer Milanović.
Premijer je također izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim, sedmim skupom u Dubrovniku. "Croatia summit je tijekom posljednjih sedam godina bila dobra prilika za regionalni dijalog.“ Pri zatvaranju summita podsjetio je kako se iduće godine "Hrvatskoj otvara cijeli novi svijet“, misleći na ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije. "Nakon dugogodišnjih pregovora s Europskom unijom, Croatia summit ima sasvim novu dimenziju te uloga Hrvatske postaje sve značajnija" rekao je premijer Milanović.


Croatia summit godišnja je međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu koja okuplja šefove vlada zemalja iz regije, EU-a i SAD-a te organizacija poput NATO-a. U Dubrovniku se održava od 2006. godine te je ove godine na summitu sudjelovalo sedam premijera te se također pokazao i nezaobilaznom postajom za glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena i pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipa Gordona. Ministri vanjskih poslova zemalja zahvaćenih "arapskim proljećem", sudjelovali su po prvi puta na summitu.

Premijer Milanović izrazio je veliko zadovoljstvo što je ovo bila prilika i za razmjenu mišljenja o događanjima koja su početkom 2011. "iznenadila cijeli svijet" te ocijenio da sve što se dešava na sjeveru Afrike ima "izravan utjecaj na Sredozemlje pa time i Hrvatsku“

Na novinarska pitanja, Zoran Milanović odgovorio je kako će ljudi ocijeniti ima li rezultata, a kako će pritiscima odolijevati i odluke donositi hladnim razumom, kao i do sada.



Pisane vijesti