Potpredsjednik Ostojić: U izbjegličkoj krizi dosad je potrošeno 22 milijuna kuna, a troškovi će se pokriti iz EU fondova

Slika /Vijesti/2015/listopad/7 listopada/JKP_2362.JPG

Hrvatska je na zbrinjavanje i prijevoz migranata dosad potrošila 22 milijuna kuna, a za pokrivanje tih troškova osigurana joj je žurna pomoć iz europskih fondova u visini pet milijuna eura. 

Ostojić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da su novci iz žurnih fondova zatraženi odmah, drugog dana od dolaska migranata, te da je europski povjerenik  za migracije potvrdio da je na raspolaganju 70 milijuna eura iz sredstava višegodišnjeg programa Fonda za azil, migracije i sigurnnost, a u situaciji smo, kaže, da možemo koristiti i sredstava iz Schengen Facility Fonda.

Tih pet milijuna eura je Hrvatskoj dovoljno za pokrivanje troškova za dva mjeseca sa sadašnjim tempom priljeva izbjeglica, dodao je.

"Dio koji ne bi platili je transport prema Mađarskoj, a to će biti riješeno ili putem donacija ili iz sredstava državnog proračuna", kazao je Ostojić.

"To je zapravo sitan detalj, a trebaju se u obzir uzeti svi troškovi: javni radovi, policijski službenici, hrana iz robnih rezervi, oprema koja je potrošena, uništene deke, naknada štete lokalnoj zajednici... Hrvatska se obvezala sve to pokriti, bez obzira hoće li imati novaca iz EU ili ne", istaknuo je Ostojić.

Država treba napraviti dodatni napor da građani financijski to ne osjete, rekao je ocijenivši kako je trošenje tih sredstava "ispravna stvar", pogotovo jer sprječavaju zadržavanje migranata u Hrvatskoj, što bi izazvalo enormne troškove.

Na pitanje kada bi mogli dobiti europski novac, Ostojić je rekao da se očekuje žurno odobravanje, do trenutka kad računi počnu stizati na naplatu, te naglasio kako se strogo vodi evidencija troškova.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić potvrdio je kako se s tijelima EU razgovara o financijskoj pomoći u izbjegličkoj krizi.

"Imamo kontakte oko toga. Postoji poseban fond za zbrinjavanje, pri čemu je naglasak na trajnije zbrinjavanje, izgradnju određenih kapaciteta i osiguranje svih uvjeta u tim kapacitetima. Kao što vidite, mi smo koncentrirani na to da omogućimo transfer tim ljudima kroz Hrvatsku do onih konačnih odredišta, a to su ipak razvijene zapadne zemlje i nadamo se da će to tako i biti i da Hrvatska, osim one kvote koja je predviđena, neće morati činiti dodatne napore", rekao je Grčić. 

Naglasio je kako će se dosadašnji troškovi jedinica lokalne samouprave i autoprijevoznika namiriti iz proračunske pričuve. "Budite bez brige i ovo je poruka tim ljudima, te troškove moramo podmiriti", poručio je Grčić.

(Hina) xbdj/xibob/xrkor ymd



Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica