Potpredsjednik Polančec o razgovorima s umirovljenicima

Vlada ne može jamčiti za isplatu nominalnog iznosa duga umirovljenicima koji odaberu isplatu punog iznosa kroz šest godina nakon dvije godine počeka, izjavio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima umirovljenika potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Vlada ne može jamčiti za isplatu nominalnog iznosa duga umirovljenicima koji odaberu isplatu punog iznosa kroz šest godina nakon dvije godine počeka, izjavio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima umirovljenika potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Vlada je, međutim, spremna prepustiti umirovljenicima da odaberu menadžere koji će voditi Fond za povrat duga, kojim će zajednički upravljati Vlada i umirovljenici.

Prema Polančecovim riječima, Fond bi u dvije godine počeka trebao osigurati realnu stopu prinosa iz kojih bi se dug isplaćivao kroz razdoblje od osam godina.

"Pregovori idu u pozitivnom smjeru, puno smo bliže konačnom dogovoru i očekujem da ćemo punu suglasnost postići do srijede", izjavio je Polančec.

Za umirovljenike koji se odluče za ubrzanu isplatu duga u roku dvije godine konačno rješenje, hoće li to biti kroz jednu ili više rata tijekom godine, bit će uređeno statutom Fonda o kojem se također vode razgovori, rekao je Polančec.

Bude li postignut dogovor, o Zakonu o fondu i njegovu statutu raspravljat će ovoga tjedna i Vlada.

Nastavak pregovora je sutra u 13 sati, nakon što se umirovljenici konzultiraju o Vladinu prijedlogu.



Pisane vijesti