Potpredsjednik Polančec predao 20 vatrogasnih vozila predstavnicima lokalne uprave i samouprave i vatrogasnim zapovjednicima

Potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec predao je danas dvadeset vatrogasnih vozila na uporabu predstavnicima lokalne uprave i samouprave 16 općina i gradova i vatrogasnim zapovjednicima te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje vrijednih oko 40 milijuna kuna.

Prenosimo s Hine:

POTPREDSJEDNIK VLADE POLANČEC PREDAO VATROGASNA VOZILA

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec predao je danas dvadeset vatrogasnih vozila na uporabu predstavnicima lokalne uprave i samouprave 16 općina i gradova i vatrogasnim zapovjednicima te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje vrijednih oko 40 milijuna kuna.

U tom kontingentu, predanom u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja, nalazi se 13 vozila za gašenje šumskih požara i sedam autoljestava za gašenje požara na većim visinama.

U prigodnoj riječi potpredsjednik Vlade Polančec istaknuo je da je zaštita priobalnog područja jedan od strateških ciljeva Vlade, a za što je nužna primjerena protupožarna zaštita u čemu vatrogastvo ima značajnu ulogu.

Nabava novih vatrogasnih vozila bila je nužno potrebna, rekao je Polančec podsjetivši da je Vlada pokrenula projekt nabave 210 novih vatrogasnih vozila tijekom sedam godina.

Iduće godine očekuje se isporuka još 34 vatrogasna vozila, od kojih će njih 17 stići u travnju 2006.

Najavio je da će do kraja godine biti predano još 15 vatrogasnih vozila, napominjući da je za taj projekt osigurano 100 milijuna kuna. Ove godine iz Državnog proračuna je osigurano više od 500 milijuna kuna za pripremu protupožarne zaštite.

Potpredsjednik Polančec, koji je umjesto najavljenog premijera Ive Sanadera predao vatrogasna vozila, ujedno je nazočnima čestitao dan Svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca.

Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić kazao je da su vatrogasci nositelji zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj te izrazio uvjerenost da će im nova vatrogasna vozila pomoći da u tome budu još uspješniji. Ocijenio je da je prošla godina bila izuzetno uspješna u gašenju požara, jer su zabilježene višestruko manje opožarene površine i materijalna šteta od požara. Podsjetio je da je od ove godine o vatrogastvu od ove godine skrbi Državna uprave za zaštitu i spašavanje, iako je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

Upozorio je da vrlo velik broj požara na otvorenom izazvan nemarom lokalnog stanovništva, te naglasio potrebu jačeg preventivnog djelovanja.

Primopredaji vatrogasnih vozila su bili nazočni ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin.

Nova vatrogasna vozila blagoslovio je generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić.



Pisane vijesti