Premijer Sanader: Svakoj prijetnji pristupiti ozbiljno, ali nema opasnosti

Premijer Ivo Sander izjavio je danas da svaku prijetnju terorističkim napadom treba shvatiti ozbiljno, ali je i istaknuo da je Hrvatska jedna od najsigurnijih i najstabilnijih zemalja.

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sander izjavio je danas da svaku prijetnju terorističkim napadom treba shvatiti ozbiljno, ali je i istaknuo da je Hrvatska jedna od najsigurnijih i najstabilnijih zemalja.

"Svakoj prijetnji treba pristupiti ozbiljno, sve istražiti, ali uvjeren sam da nema opasnosti", izjavio je Sanader novinarima u Banskim dvorima, odgovarajući na pitanje o ozbiljnosti terorističkih prijetnji o kojima danas pišu hrvatski mediji.

Prema pisanju medija, na adrese redakcija Večernjeg lista, HTV-a i RTL-televizije jučer je neidentificirana teroristička mreža poslala anonimno, nepotpisano pismo u kojemu prijeti terorističkim napadima po Hrvatskoj.

Osim na tri medijske kuće, nepotpisano pismo adresirano je i na Ured predsjednika i Vladu, ali ih oni, prema posljednjim informacijama MUP-a, nisu primili.

U pismu, čiju je presliku danas objavio tisak, neimenovana "teroristička mreža" prijeti napadima u Hrvatskoj i to u razdoblju od 5. do 12. svibnja.

Predsjednik Mesić danas je u Splitu te anonimne prijetnje ocijenio kao "veliku glupost".

Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić ustvrdio je pak da nema "realnih motiva za terorističke prijetnje" Hrvatskoj, ali da policija "ozbiljno radi" na otkrivanju autora pisma.

Ministar je rekao da se često pojavljuju prijeteća pisma, više ili manje ozbiljna, ali koja se nikad ne ostvaruju, te očekuje da će tako biti i ovaj put i da nema mjesta panici.

Ravnatelj policije Ivica Franić u izjavi novinarima u Valbandonu pokraj Pule ocijenio je da je "indikativno da pismo dolazi pred turističku sezonu, pa se može pretpostaviti da mu je cilj širenje određene panike".

Franić je istaknuo da policija ne raspolaže niti jednim podatkom koji bi potkrijepio navode iz pisma i da ni od sigurnosnih službi nije dobila niti jedno upozorenje o bilo kakvoj prijetnji Hrvatskoj.



Pisane vijesti