Premijer Sanader: Vlada i ministri nisu pregovarali s Gotovinom o predaji

Premijer Ivo Sanader opovrgnuo je danas da su Vlada, ili ministri vanjskih poslova i pravosuđa pregovarali s Antom Gotovinom o dobrovoljnoj predaji.

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader opovrgnuo je danas da su Vlada, ili ministri vanjskih poslova i pravosuđa pregovarali s Antom Gotovinom o dobrovoljnoj predaji.

"Ne", tek je kratko odgovorio Sanader na pitanja da li su Vlada, ili bivši ministar Miomir Žužul, odnosno ministrica Vesna Škare Ožbolt pregovarali s Gotovinom o dobrovoljnoj predaji.

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u intervjuu za "Vjesnik" izjavila je da joj je početkom ove godine rečeno iz Zagreba da mogu doći u kontakt s Gotovinom i da će se on dobrovoljno predati, te da su vlasti u Zagrebu vjerovale da mogu nagovoriti Gotovinu na dobrovoljnu predaju.

"Nakon što je onaj navodni posrednik Kapetanović u Mostaru ili u okolici Mostara navodno kontaktirao s Gotovinom, meni su na sastanak u Haag došli ministrica pravosuđa i ministar vanjskih poslova. Ustvrdili su da je Gotovinin odgovor bio negativan, ali da i dalje rade ne bi li ga nagovorili na predaju", istaknula je uz ostalo del Ponte.

Napominjući kako je bila uzrujana kada se ustanovilo da do sastanka uopće nije došlo, del Ponte također ističe kako su "shvatili da rade na nagovaranju Gotovine ne bi li se predao, ali ne i da ga uhite".

Del Ponte je u intervjuu istaknula da Gotovini u bijegu pomažu mnogi, da sigurno i u Obavještajnoj agenciji (OA) i u Protuobavještajnoj agenciji (POA) ima Gotovininih prijatelja.

Upitan da li su prepoznati Gotovinini pomagači u OA i POA-i, Sanader je kazao da ne može govoriti o detaljima akcijskog plana. Ako želiš da nešto uspije, ne govori o tome javno, ponovio je Sanader u izjavi novinarima u Banskim dvorima.



Pisane vijesti