Potpredsjednik Vlade: Do raskida s HSU neće doći

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izrazio je danas uvjerenje da neće doći do raskida sporazuma s umirovljenicima.

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec izrazio je danas uvjerenje da neće doći do raskida sporazuma s umirovljenicima.

Uvjeren sam da se sporazum neće raskinuti i da ćemo zajedničkim dijalogom naći put za pozitivne promjene u mirovinskom sustavu, rekao je Polančec novinarima komentirajući jučerašnje izjave čelnika HSU-a.

Polančec ističe da je indeksacija mirovina bila nužnost, te naglašava da se nikada nije radilo o vezanoj trgovini po sistemu "vraćanje duga-indeksacija".

Tvrdi također da u ovom trenutku, stara švicarska formula, omogućuje brži rast mirovina od formule koja se sada primjenjuje, a prema kojoj se mirovine usklađuju s rastom plaća.

Potpredsjednik Vlade opetovao je da će država vratiti dug umirovljenicima kako su zajednički utvrdili Vlada i predstavnici umirovljenika.

Ponovio je i da ukupan dug iznosi 11,5 milijardi kuna, a s kamatama 13,8 milijardi.

Polančec se osvrnuo i na primjedbe umirovljenika, odnosno HSU-a vezane za mirovinski sustav. Otvoren sam za sve inicijative i spreman za razgovore i aktiviranje zajedničke radne skupine, te razgovore o svim pitanjima na koje umirovljenici imaju primjedbe, kazao je.

Potpredsjednik Vlade podsjetio je da je do zastoja u radu zajedničke radne skupine došlo zbog bolesti nekih članova.



Pisane vijesti