Potpredsjednik Vlade Mimica o projektu „Clean start“: Za nas je ovo sustavna analiza koja je podloga za sustavne promjene

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_mimica_o_projektu_clean_start_za_nas_je_ovo_sustavna_analiza_koja_je_podloga_za_sustavne_promjene.jpg

Danas su u Banskim dvorima predstavljeni rezultati projekta "Analize postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja", tzv. „Clean start“ ili „Čisti početak“. Nalaze projekta predstavili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica i g. Denis Petrović, voditelj projekta.

Potpredsjednik Mimica rekao je da je glavna namjera Vlade, kada je ulazila u taj projekt, bila analiza zatečenog stanja i, s druge strane, utvrđivanje koncepta, odnosno prijedloga za poboljšanje efikasnosti budućeg upravljanja i djelovanja državnih tijela i trgovačkih društava u pretežitom ili potpunom vlasništvu Republike Hrvatske. „Ovo nije bila revizija dosadašnjeg poslovanja državnih tijela i trgovačkih društava, nego smo radili na sustavnoj analizi zatečenog stanja i potencijalnih rizika koji proizlaze za buduća razdoblja“, rekao je potpredsjednik Mimica. Potpredsjednik Vlade pritom je naglasio da je projekt značajan, jer se nakon sagledavanja rezultata i analize dobila dobra analitička podloga za djelovanje u dva važna pravca. Prvo, za djelovanje Vlade u osmišljavanju i provođenju strukturnih reformi koje je očekuju u velikim i važnim sektorima kao što je zdravstvo, socijala, obrazovanje. Drugo, podloga je i za strukturne promjene u samim trgovačkim društvima u državnom vlasništvu. „Proces restrukturiranja u koji se upravo ulazi, u velikoj se mjeri temelji i temeljit će se i na nalazima ove analize. Za nas je ovo sustavna analiza koja je podloga za sustavne promjene“, zaključio je potpredsjednik Mimica.

Voditelj projekta Denis Petrović rekao je da je cilj čitavog projekta bio dobiti pogled u zatečeno stanje prije 1. siječnja 2012. godine, kao i donijeti okvirni prijedlog mjera za promjene. Navodeći primjere, naglasio je da su analizom došli do zaključka kako su mjere restrukturiranja i sprečavanja uzroka neučinkovitosti i zaduživanja neprepoznatljive, a reforme su u početnom stadiju. Među predloženim mjerama su standardizacija vođenja evidencije, korištenje već uvedenih instrumenata, objedinjenje javne nabave, strukturno rješenje informatičkog sustava, objedinjeni model upravljanja i raspolaganja državnom materijalnom i nematerijalnom imovinom, plan mjera i uvjeta za kontrolu prekoračenja bolničkih limita, uvođenje suvremenih metoda upravljanja u javnu upravu.

Predstavljanju rezultata ovog projekta prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. Rekao je da će Vladina politika i dalje biti da „ratu po ratu dugova koji su kumulirani uvrštava u proračun u idućim godinama, jer preko noći se to ne može,“ i nastavio: „Morat ćemo voditi računa da u dugoročnoj strategiji eliminiramo kumulirani dug i stvaramo prostor za gospodarstvo koje je na neki način direktno/indirektno ovisi o državi i državnom proračunu i aktivnosti javnih poduzeća.“ Potpredsjednik Grčić objasnio je da je to traženje neke fine mjere štednje između sanacije svega onoga što smo imali u prošlosti i otvaranju bilo kakve perspektive za budući razvoj i rast. „To je umijeće mogućeg, ne možemo to drugačije nazvati“, završio je potpredsjednik Grčić.



Pisane vijesti