Potpredsjednik Vlade Mimica sa slovačkim veleposlanikom Supekom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_mimica_sa_slovackim_veleposlanikom_supekom.jpg

Potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, mr.sc. Neven Mimica, primio je danas u nastupni posjet Nj. E. g. Romana Supeka, veleposlanika Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Mimica zahvalio je Slovačkoj na brzoj ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Veleposlanik Supek izrazio je zadovoljstvo visokom i kvalitetnom razinom bilateralnih odnosa i suradnje između dvije države, te izrazio uvjerenje kako će se takva suradnja nastaviti i u okviru skorog članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Slovačka strana spremna je podijeliti svoja iskustva o poslovima vezanim uz članstvo u EU, a posebno po pitanjima vezanim uz nadzor buduće vanjske granice. Sugovornici su se složili oko potrebe kvalitetnog korištenja sredstava iz fondova EU, čemu bi nova institucionalna struktura trebala značajno doprinijeti.

Također, razgovaralo se i o odnosima i situaciji u regiji, s naglaskom na važnost europske perspektive za sve susjedne zemlje. Sugovornici su istaknuli kako skoro članstvo Hrvatske u Europskoj uniji predstavlja dobar poticaj za druge države regije u provedbi reformskih procesa potrebnih za pristupanje Uniji. Potpredsjednik Vlade je u tom smislu naglasio kako će Hrvatska nastaviti pružati podršku i dijeliti svoja iskustva sa zemljama regije u provedbi potrebnih zakonskih, administrativnih i institucionalnih reformi.



Pisane vijesti