Potpredsjednik Vlade Neven Mimica inicirao sastanak o izradi Nacionalne strategije sigurnosti

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica održao je sastanak s predstavnicima resornih ministarstava ključnih za izradu Nacionalne strategije sigurnosti Republike Hrvatske. Na sastanku su sudjelovali pomoćnici i zamjenici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa, MUP-a i MORH-a te predstavnici Ureda predsjednika nadležni za obranu i nacionalnu sigurnost koji su izrazili zadovoljstvo iniciranjem ovog važnog sastanka.

Nacionalna strategija sigurnosti temeljni je konceptualni dokument svake države kojim se definira politika nacionalne sigurnosti i načini njenog ostvarivanja, a prva Nacionalna strategija sigurnosti RH donesena je 2002. godine. Otada pa do danas, vanjskopolitički i sigurnosni položaj Hrvatske uvelike se izmijenio te je nužno što prije donijeti novu Strategiju koja bi uvažila sve ove promjene i ocrtala novi strateški pravac Republike Hrvatske. Sugovornici su se složili da bi se u izradi nove strategije trebao koristiti sveobuhvatni pristup nacionalnoj sigurnosti, a Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo bi zaduženo za izradu nacrta strategije, uz blisku suradnju s ostalim resornim ministarstvima i službama koji se bave pitanjima nacionalne sigurnosti. Također, naglašeno je da će za izradu strategije biti ključan i doprinos stručne javnosti, što je u skladu s Vladinim programom promoviranja transparentnosti i jače uključenosti građana u političke procese. Javna bi rasprava trebala biti inicirana već u proljeće, a prihvaćanje strategije planira se do ljeta.

Potpredsjednik Mimica naglasio je da je izrada strateških dokumenata kojima se definira mjesto Hrvatske u svijetu i njeni strateški interesi važna komponenta u politici ove Vlade kako bi Hrvatska dugoročno ostvarila svoje najbolje potencijale.



Pisane vijesti