Premijer Milanović i ministrica Pusić predstavili hrvatsko-slovenski dogovor o arbitražnim sucima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/premijer_milanovic_i_ministrica_pusic_predstavili_hrvatsko_slovenski_dogovor_o_arbitraznim_sucima.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova prof.dr.sc. Vesna Pusić na tiskovnoj su konferenciji predstavili dogovor Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije, uz posredovanje Europske komisije, o izboru predsjednika i dva člana Arbitražnog suda. Za predsjednika Arbitražnog suda imenuje se Gilbert Guillaume, a za članove Bruno Simma i Vaughan Lowe. Ovim imenovanjima ispunjena je odredba članka 2. stavka 1. Sporazuma o arbitraži, koji predviđa da vlade Hrvatske i Slovenije uzajamnim dogovorom imenuju predsjednika i dva člana suda, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava.

Otvarajući konferenciju, premijer Milanović istaknuo je da je dogovor postignut danas, a da su mu prethodile intenzivne diplomatske konzultacije. Ohrabruje što smo se o ovakvom delikatnom pitanju uspjeli brzo usuglasiti sa slovenskom stranom i imamo razloga za razumni optimizam, dodao je premijer. Ministrica Pusić rekla je kako se ovime pokazalo da je bilateralna suradnja uvijek na djelu i uvijek važna u našoj regiji.

Odgovarajući na pitanja novinara o pozivu Hrvatske biskupske konferencije vjernicima da izađu na referendum o pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, premijer Milanović rekao je kako takav poziv može samo pomoći referendumu i izrazio zadovoljstvo tim pozivom. Što se tiče anketa o rezultatima referenduma, ministrica Pusić kazala je da one govore o većinskoj podršci, međutim ne treba se opustiti već ljude trema motivirati da izađu na referendum jer je važno da on odrazi stvarno stanje u hrvatskom društvu. Četiri petine zastupnika Hrvatskog sabora nedvojbeno je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekla je. Predsjednik Vlade najavio je da će rezultate referenduma dočekati u Hrvatskom saboru.

Premijer Milanović rekao je i da će Vlada uskoro, prije isteka zakonskih rokova, predložiti proračun.



Pisane vijesti