Potpredsjednik Vlade Ostojić: Neprihvatljivo je da samo Hrvatska mora poštivati međunarodne ugovore

Slika /Vijesti/2015/svibanj/19 svibanj/Ostojic-izjavaFOTO-web.jpg

"Nije prihvatljivo da se Hrvatska tretira kao zemlja u kojoj se međunarodni ugovori moraju poštivati, a da se to ne mora činiti u zemljama okruženja kroz koje prolaze migranti", izjavio je potpredsjednik Ostojić u Tovarniku.  

"Mi smo u ovom trenutku popunili naše kapacitete i tijekom razgovora sa čelnicima UNHCR-a i EU-a rečeno je da je Hrvatska puna. Nismo zemlja koja u datom trenutku ne može biti solidarna ali u ovom trenutku tražimo od njih da zaustave priljeve koji se događaju u zemljama koje ovo dopuštaju", izjavio je novinarima potredsjednik Ostojić na željezničkom kolodvoru u Tovarniku.

Tovarnički željeznički kolodvor od rano jutros je okupiran s nekoliko tisuća migranata koji su u Hrvatsku ušli iz Srbije, nakon čega ih je policija usmjerila prema kolodvoru, odakle ih prema Zagrebu treba odvesti vlak.

Po ministrovim riječima, oko 6000 migranata, koliko ih je od srijede ušlo u Hrvatsku, ne može ugroziti sigurnost države. Vlada intenzivno radi i pokušava riješiti probleme na koje se nailazi na terenu, rekao je dodajući kako su "svi oni koji su do prije nekoliko dana govorili da se ne smiju ponoviti scene iz Makedonije, Srbije i Mađarske sada promjenili ploču".
Ponovio je kako Hrvatska očekuje da obveze koje ona mora poštivati glede prihvata i postupanja prema migrantima, moraju poštivati i Srbija, Makedonija i Grčka. Na primjedbu novinara da bi u tom slučaju Grčka "eksplodirala", Ostojić je ustvrdio kako "do sada nije eksplodirala" a "nitko nema pravo doći u situaciju da na ovaj način pokušava riješiti svoje probleme". 

"Za to postoji EU koja se dogovara, između ostaloga, i oko preseljenja", kazao je. Također je izrazio očekivanje da se do večernjih sati Tovarnik u potpunosti rastereti izbjeglica.

Naša je obveza da migrante prema pravilima EU registriramo, da oni zatraže međunarodnu zaštitu. Mi smo prema njima dužni postupati prema zakonima, napomenuo je ne želeći kalkulirati s broje izbjeglica koji Hrvatska još može očekivati iz Makedonije i Srbije. 

"Nitko od ovih ljudi nije ušao u Hrvatsku po principu otvorenih vrata i 'izvol'te - dođite'. Postupali smo temeljem međunarodnih konvencija", rekao je Ostojić istaknuvši kako će se Hrvatska i dalje držati međunarodnih ugovora.
Dok je Ostojić davao izjavu novinarima, izbjeglice su se ukrcavale u desetak autobusa koji su stigli na kolodvor. Autobusi će ih, kako se neslužbeno doznaje, prevesti do susjedne Ilače na čijoj željezničkoj stanici je vlak koji će ih odvesti u prihvatne centre kod Zagreba.

Tekst i foto: Hina

Audio zapis: MUP 



Pisane vijesti