Predsjednik Vlade Milanović u Splitu sudjelovao na svečanosti polaganja kobilice za prvi ophodni brod

Slika /Vijesti/2015/rujan/16 rujna/FAH-H9176449.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Split, gdje je nazočio svečanosti polaganja kobilice za Obalni ophodni brod. Uz predsjednika Vlade na svečanosti su bili ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Lovrić.

Polaganjem kobilice u Brodosplitu - brodogradilištu specijalnih objekata u četvrtak je počela gradnja prvog od pet obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice (HRM), a svaki će stajati oko 10 milijuna eura.

Brod obalne straže bit će dužine 43,5 metara, širine 8 metara i bit će opremljen, kako je rečeno, temeljnim oružjem potrebitim za obalnu stražu a to su automatski top 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 mm te četiri prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Ostvarivat će brzinu od 28 čvorova. Posadu će činiti 14 članova, a na moru će, kako je rečeno, moći boraviti neprekidno deset dana. Brod, kojem je danas položena kobilica, bit će izgrađen u idućih 15 mjeseci a nakon toga će se početi graditi i ostala četiri obalna ophodna broda.

Temeljna namjena ovih brodova je ophodnja radi nadzora i zaštite interesa RH na moru. Oni će se koristiti za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja na moru. Kako je rečeno u ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Obraćajući se kratko nazočnima ministar Kotromanović je istaknuo kako mu je drago što je gradnja obalnih ophodnih brodova počela u vrijeme mandata Vlade koje je on član, ali je, kako se izrazio, jako žalostan i frustriran što se te brodove nije gradilo prije osam godina kada je bilo više novaca.

Kotromanović je u izjavi novinarima rekao kako se nada da bi obalni ophodni brod, kojem je danas položena kobilica, moga biti u operativnoj uporabi do kraja sljedeće godine.
Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Kotromanović je najavio kako će jedno izaslanstvo uskoro posjetiti Indoneziju koja je zainteresirana za gradnju brodova kakvi se grade za Obalnu stražu Hrvatske ratne mornarice.
„Ovi brodovi bi mogli postati hrvatski izvozni proizvod“, dodao je ministar i istaknuo da sad slijedi gradnja "vanobalnog ophodnog broda koji je duplo veći od obalnog ophodnog broda“.

 

Foto i tekst: Hina 



Pisane vijesti | Zoran Milanović