Potpredsjednik Vlade Ostojić s generalnim direktorom OLAF-a Kesslerom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_ostojic_s_generalnim_direktorom_olaf_a_kesslerom.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sastao se danas u Banskim dvorima s generalnim direktorom OLAF-a Giovannijem Kesslerom.

Potpredsjednik Ostojić istaknuo je zadovoljstvo današnjim sastankom, kazavši pritom da je ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju početak ozbiljnog procesa u ostvarivanju hrvatskih strateških interesa, poput ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor. „Želim naglasiti da Hrvatska, kao zemlja članica, želi u potpunosti surađivati i preuzeti odgovornost kao i svaka druga članica Europske unije“, dodao je. Generalni direktor OLAF-a Kessler naglasio je važnost u prevenciji i borbi protiv prijevara i korupcije na razini Europske unije. „Želimo raditi zajedno kako bismo ostvarivali rezultate i bili učinkoviti“, rekao je.

Razgovarali su o inicijativi o uspostavljanju Ureda Europskog javnog tužitelja koji bi se bavio isključivo kaznenim djelima povezanim s nezakonitom uporabom sredstava iz europskog proračuna, pri čemu je potpredsjednik Ostojić potvrdio da Hrvatska podupire inicijativu za uspostavu Ureda. „Hrvatska želi biti dio te priče“, kazao je.

Govoreći o PIF Direktivi koja predstavlja konvenciju za zaštitu financijskih interesa, ministar Ostojić izvijestio je generalnog direktora Kesslera da će Hrvatska, kao korisnik sredstava pomoći Europske unije, osigurati zaštitu financijskih interesa Europske unije uspostavljanjem sustava za suzbijanje nepravilnosti i prijevara (AFCOS) kojim se provodi koordinacija zakonodavnih, upravnih i operativnih aktivnosti s ciljem zaštite i neposredne suradnje s Europskim uredom za borbu protiv prijevara (OLAF). Ministar Ostojić podsjetio je i na suradnju Ministarstva unutarnjih poslova odnosno Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije i OLAF-a putem predstavnika u AFCOS mreži.

Dotakli su se i zaštite eura putem kaznenopravnih sankcija. Potpredsjednik Ostojić kazao je da Republika Hrvatska podupire prijedlog Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o kaznenopravnoj zaštiti eura koja zamjenjuje Okvirnu Odluku Vijeća 2000/383/JHA.



Pisane vijesti