Potpredsjednik Vlade Polančec : Bivša vlada nije kontrolirala zakonitost rada brodogradilišta

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec optužio je danas bivšu vladu da nije kontrolirala zakonitost rada hrvatskih brodogradilišta, a da je nerealnim zajmovima u slučaju Viktora Lenca, te oduzimanjem imovine 3. maju nanijela veliku štetu tim riječkim brodogradilištima.

ZAGREB, 22. veljače 2007.(Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec optužio je danas bivšu vladu da nije kontrolirala zakonitost rada hrvatskih brodogradilišta, a da je nerealnim zajmovima u slučaju Viktora Lenca, te oduzimanjem imovine 3. maju nanijela veliku štetu tim riječkim brodogradilištima.

U saborskoj raspravi o zahtjevu SDP-a za smjenom ministra gospodarstva Branka Vukelića, Polančec je bivšu, koalicijsku vlast optužio za političku neodgovornost zbog dodijeljenih jamstava Viktoru Lencu, na ime kojih državni vjerovnici (HBOR, Ministarstvo financija i Croatia Osiguranje), kako tvrdi, od Lenca potražuju ukupno 517 milijuna kuna.

"Na dan stečaja ukupne obveze Lenca iznosile su 1,08 milijardi kuna, a mi danas raspravljamo o 28 milijuna kuna (ili 4,7 milijuna američkih dolara koliko Državno odvjetništvo procjenjuje nastalu štetu u Brodosplitu)", rekao je Polančec.

Da bivša Vlada nije nadzirala zakonitost rada brodogradilišta vidi i u ocjeni da je 3. maju oduzela imovinu vrijednu 115 milijuna tadašnjih DEM.

Uprava 3. maja nije o tome raspravljala niti je Nadzorni odbor o tome pismeno obaviješten, već samo usmeno. Imovina (zemljište, poslovni prostori i stanovi u vlasništvu brodogradilišta) oduzeta je kako bi se nadoknadio novac koji je uložen u restrukturiranje, a spomenute nekretnine država je uknjižila na sebe, čime je smanjen temeljni kapital tvrtke", rekao je.

"To se poklopilo upravo kada je Damir Vrhovnik (vlasnik Lenca) htio kupiti 3. maj, pa bi bilo zanimljivo vidjeti tko je kupio spomenute nekretnine", dodao je Polančec.

Ponovio je da je ugovorima koje je aktualna Uprava Brodosplita potpisala s naručiteljem Veselsom za osam milijuna američkih dolara postignuta veća cijena po brodu od ugovora koje je potpisivala bivša uprava, da novi ugovori sadrže klauzule koje jamče zaštitu od valutarnih te rizika "klizanja" cijene čelika na svjetskom tržištu.

U prilog tvrdnjama da SDP Vukelića neutemeljeno optužuje naveo je i činjenicu da je Državno odvjetništvo za nezakonite radnje u Brodosplitu osumnjičilo dio članova bivše i aktualne Uprave, a ne Nadzornog odbora, kao i to da je Vlada, odmah po najavi pokretanja istrage, jučer Nadzornom odboru preporučila smjenu osumnjičenih članova Uprave.

Polančecovu tvrdnju da su ugovori s Veselsom bili najpovoljniji odbacio je Slavko Linić (SDP), ističući kako i Državno odvjetništvo navodi da su osumnjičeni članovi Uprave, po prethodnom dogovoru i s namjerom da za sebe i druge ostvare nepripadajuću materijalnu korist, zatajili da postoje bolji ugovori od sklopljenih.

"Godinu dana ministru je ta činjenica poznata, a on kao predsjednik Nadzornog odbora ne poduzima ništa da odlukama Nadzornog odbora spriječi kriminal", rekao je Linić.

Izrečene optužbe za političku neodgovornost bivše vlasti odbacio je Nenad Stazić (SDP), navodeći da je bivša ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina za mandata bivše vlade odstupila s ministarske dužnosti zbog afere Baxter.

"Niti je ona te filtere naručivala, niti je imala ikakve veze. Ona je bila ministrica u Vladi, u njezinom je ministarstvu izbila afera, skandal, i ona je podnijela političku odgovornost. Tako postupaju moralni ljudi u odgovornim vladama", rekao je Stazić.



Pisane vijesti