Potpredsjednik Vlade Polančec privatizacija Uljanika započinje već ove godine

Privatizacija pulskog brodogradilišta "Uljanik" započet će već u ovoj godini, najavio je danas u Puli potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec dodajući da je to, između ostalog, i obveza Hrvatske na putu prema Europskoj uniji.

PULA, 7. ožujka 2008. (Hina) - Privatizacija pulskog brodogradilišta "Uljanik" započet će već u ovoj godini, najavio je danas u Puli potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec dodajući da je to, između ostalog, i obveza Hrvatske na putu prema Europskoj uniji.

"Ove ćemo godine pokrenuti privatizaciju dva hrvatska brodogradilišta - Uljanika i brodogradilišta u Kraljevici", kazao je Polančec.

Dodao je kako pripreme za privatizaciju Uljaniku teku već godinu dana te kako postoji problem zbog činjenice da je pomorsko dobro i sve što je izgrađeno na njemu unijeto u temeljni kapital Uljanika.

"U posljednje smo vrijeme radili na tome da detektiramo čestice zemljišta koje su pomorsko dobro i koje su unijete u temeljni kapital kako bi procijenili vrijednost svih nekretnina. Morat ćemo smanjiti temeljni kapital Uljanika, a to ćemo učiniti na teret jednog vlasnika odnosno države i tek tada će se osigurati preduvjeti za početak privatizacije", rekao je Polančec.

Dodao je kako o modelu ne bi danas govorio, ali je ustvrdio kako će se model definirati zajedno s menadžmentom tvrtke, socijalnim partnerima odnosno sindikatima, gradom Pulom i Istarskom županijom, jer je, kako je kazao, "svjestan činjenice što Uljanik predstavlja za Istarsku županiju i grad Pulu."

Uljanik je najspremniji od svih brodogradilišta za privatizaciju, neće se ništa dogoditi preko noći i ništa što neće biti koordinirano s menađmentom. Nema sumnje da ćemo pronaći model koji će zadovoljiti sve strane, zaključio je Polančec istaknuvši kako je upravo brodogradnja najzahtjevniji projekt Hrvatske na putu prema Europskoj uniji.



Pisane vijesti