Potpredsjednik Vlade Polančec u Puli

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_polancec_u_puli.jpg

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec danas je u Puli prilikom posjeta Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) kazao kako je Istra u mnogo čemu perjanica razvoja hrvatskog gospodarstva i stoga, dodao je, nije slučajno i bez razloga što je za prvi posjet u novom mandatu odabrao upravo ovu županiju.

PULA, 7. ožujka 2008. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec danas je u Puli prilikom posjeta Istarskoj razvojnoj agenciji (IDA) kazao kako je Istra u mnogo čemu perjanica razvoja hrvatskog gospodarstva i stoga, dodao je, nije slučajno i bez razloga što je za prvi posjet u novom mandatu odabrao upravo ovu županiju.

Ukupna razina stranih ulaganja u Hrvatskoj od njene samostalnosti do polovice prošle godine iznosi 14,5 milijardi eura od čega se najveći dio odnosi na akvizicije hrvatskih tvrtki, dok je premali broj pravih greenfield investicija, naglasio je Polančec.

Istaknuo je kako Hrvatska ima najveću šansu upravo na privlačenju stranih ulaganja jer je to put i model kako povećati zaposlenost i kako razvijati hrvatsko gospodarstvo.

Polančec je kazao kako je upravo IDA najrazvijenija regionalna razvojna agencija u Hrvatskoj te da će inzistirati na što užoj suradnji između ove agencije i Državne agencije za poticanje ulaganja.

Strateški dokument Europske unije koji govori o razvoju gospodarstva EU-a u slijedećem razdoblju je Lisabonska agenda koja je posebno područje posvetila upravo razvoju malog i srednjeg poduzetništva, a upravo malo i srednje poduzetništvo predstavlja najveći razvojni potencijal Hrvatske, istaknuo je Polančec.

Po njegovim riječima kako bi što više poticala razvoj malih i srednjih poduzeća Hrvatska osigurava sve veći budžet unutar Ministarstva gospodarstva.

"Budžet u 2008. godini za mala i srednja poduzeća 35 posto je veći u odnosu na originalni budžet u 2007. godini", naglasio je Polančec dodavši kako u Hrvatskoj trenutno ima 292 poduzetničke zone koje su u funkciji i dobrim su djelom sufinancirane iz sredstava Ministarstva gospodarstva.

Uskoro će biti gotov program razvoja poduzetničkih zona za ovu godinu, raspisuju se natječaji, a za tu je namjenu osigurano 99 milijuna kuna u proračunu Ministarstva.

Govoreći o aktivnostima agencije, direktor Istarske razvojne agencije Darko Lorencin kazao je kako je njena misija kreiranje i provedba mjera za razvoj poduzetništva s ciljem podizanja konkurentnosti gospodarstva Istarske županije.

Po njegovim riječima od 2000. godine do danas putem IDA-e ostvareno je devet kreditnih linija ukupne vrijednosti 379,1 milijuna kuna te je podržano 585 poduzetničkih projekata.



Pisane vijesti