Potpredsjednik Vlade Polančec uvjeren da energetika može unaprijediti suradnju sa Srbijom

BEOGRAD, 20. ožujka 2009. (Hina) - Podpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec izjavio je u petak u Beogradu da je u 2008. ukupna robna razmjena između Hrvatske i Srbije bila na razini od milijardu i sto milijuna dolara te izrazio uvjerenost da je energetika sektor koji tu suradnju u budućnosti može osjetno uvećati.

Na tiskovnoj konferenciji u vladi Srbije, održanoj nakon energetskog poslovnog foruma hrvatskih i srbijanskih poduzetnika, Polančec je kazao da su predstavnici dviju strana razmijenili informacije o strateškim pitanjima i pravcima razvoja energetskog sektora te da su, s obzirom na novu vlasničku strukturu i menadžment Naftne industrije Srbije (NIS), predstavljena područja suradnje hrvatske naftne kompanije INA-e i NIS-a.

Polančec je istaknuo da je riječ o suradnji u plasmanu proizvoda i jedne i druge tvrtke na tržištima dveju zemlja, te da NIS iskazuje sve veću potrebu za suradnjom s Jadranskim naftovodom (JANAF).

Podsjetio je da je u 2008. godini 2,4 milijuna tona nafte transportirano za potrebe Srbije kroz hrvatski transportni sustav.

"S obzirom na investicije u koje Hrvatska ide, otvaraju se nove mogućnosti za čuvanje komercijalnih i strateških zaliha nafte. Zajednički projekt na kojemu trebamo dalje raditi, promovirati ga, pa i jače pridobiti talijansku stranu za njegovu punu implementaciju jest projekt PEOP-a (Pan European Oil Pipeline)", istaknuo je Polančec.

Dodao je da je srbijanska plinska tvrtka Srbijagas iskazala interes za hrvatski projekt ukapljenog plina koji će se, kako je rekao, graditi na Krku čime će se smanjiti rizici i ovisnost samo o jednom dobavnom pravcu i dobavljaču plina.

"Što se tiče elektroprivreda, razmijenili smo informacije o najvažnijim investicijskim projektima jedne i druge strane. Naravno, želja nam je da u investicijskim projektima u Srbiji sudjeluju hrvatske tvrtke, kao što nam je želja da u budućim investicijskim projektima u Hrvatskoj pokažu interes i sudjeluju kompanije iz Srbije", dodao je Polančec.

Dodao je da je s predstavnicima srbijanskih energetskih tvrtki razgovarao i o izgradnji podzemnog skladišta plina Banatski dvor u Vojvodini.

Polančec je izrazio uvjerenost da tehničke usluge u izgradnji skladišta mogu dati hrvatske tvrtke pod jednakim uvjetima pod kojim će se prijaviti i drugi na međunarodnom natječaju.

Srbijanski ministar energetike Petar Škundrić kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji da obje zemlje ulažu napore da se realizira paneuropski naftovod koji je, po Škundrićevim riječima, dobio prioritet i u Europskoj komisiji.

Dodao je da je postignuta suglasnost o velikoj važnosti povezivanja plinovoda dviju zemalja radi stvaranja povećane energetske stabilnosti.

Škundrić je ustvrdio da su Srbija i Hrvatska zainteresirane da se konkretna suradnja, posebice izražena u prisutnosti hrvatskih kompanija na srpskom elektroenergetskom tržištu, nastavi i da se unaprijedi njezin reciprocitet.

Istaknuo je da će dvije zemlje sva svoja energetska pitanja riješavati sukladno međunarodnim sporazumima i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Na sastanku održanom u okviru posjeta predsjednika Hrvatske vlade Ive Sanadera Beogradu, nazočili su predstavnici hrvatskih energetskih poduzeća PLINACRO, JANAF, INA i Hrvatska Elektroprivreda, dok su sa srpske strane sudjelovali predstavnici poduzeća Srbijagas, Transnafta, NIS, Elektroprivreda Srbije i Elektromreže Srbije.



Pisane vijesti