Predsjednik Vlade s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji

BEOGRAD, 20. ožujka 2009. (Hina) - Predsjednik hvatske vlade Ivo Sanader u petak se za vrijeme službenog posjeta Srbiji susreo i s predstavnicima hrvatske manjine, a susretu je nazočio i biskup Srijemske biskupije Đuro Gašparović.

Nakon susreta ministar kulture Božo Biškupić izjavio je da su predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izrazili zadovoljstvo posjetom hrvatskoga premijera i izvijestili ga o bitnim pitanjima vezanim uz njihov status, rad udruga i manjinskih ustanova.

Prije 1990. u Srbiji je živjela 121.000 Hrvata, a danas ih je 71.000, rekao je Biškupić, navevši kako su hrvatski predstavnici upozorili na problem kadrova u kulturnim ustanovama.

Na susretu je bilo riječi i o mogućnosti sufinanciranja obnove kulturnih i sakralnih objekata, među kojima je i biskupski dvor u Srijemskoj Mitrovici.

Usto će se za otprilike mjesec dana, rekao je Biškupić, utvrditi u kakvu je stanju kuća Josipa bana Jelačića, nakon čega bi Hrvatska također mogla s polovicom sudjelovati u njezinoj obnovi.

Predstavnici hrvatske manjine zamolili su premijera Sanadera da u razgovoru sa srbijanskim čelnicima poradi i na boljoj zastupljenosti rada i djelovanja hrvatske manjine, njezinih udruga i institucija u medijima. Želja im je da postignu takav status i zakonska rješenja kakve uživa srpska manjina u Hrvatskoj. U tom su kontekstu, naveo je ministar Biškupić, istaknuli da vrlo dobro surađuju s predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj.



Pisane vijesti