Potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec sa zamjenicom predsjednika Vlade Irske i ministricom zdravstva i dječje skrbi Mary Harney

Irska želi Hrvatsku vidjeti u Europskoj uniji što prije jer je to važno, ne samo za Hrvatsku, nego i za Europu i za cijelu regiju, izjavila je u petak zamjenica irskoga premijera i ministrica zdravstva i dječje skrbi Mary Harney kojoj je domaćin u Zagrebu bio potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec.

Prenosimo s Hine:

Irska želi Hrvatsku u EU što prije

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Irska želi Hrvatsku vidjeti u Europskoj uniji što prije jer je to važno, ne samo za Hrvatsku, nego i za Europu i za cijelu regiju, izjavila je u petak zamjenica irskoga premijera i ministrica zdravstva i dječje skrbi Mary Harney kojoj je domaćin u Zagrebu bio potpredsjednik hrvatske vlade Damir Polančec.

"Bili smo vrlo zadovoljni s napretkom koji Hrvatska učinila tijekom šestomjesečnog irskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2004. godine... Za Europsku uniju i za vas važno je da Hrvatska postane punopravna članica Unije, što je važno i za cijelu regiju", rekla je visoka irska dužnosnica.

Kazala je da je svjesna razočaranja koje u Hrvatskoj vlada zbog odluke Vijeća ministara o odgodi pregovora, izrazivši nadu da će "taj zastoj biti privremen i kratka vijeka".

Na pitanje novinara o podijeljenosti EU u pogledu uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti da bi ušla u tu europsku asocijaciju, Harney je rekla kako vjeruje da "svi žele Hrvatsku vidjeti u Europi", ali je stvar u tome kako pojedine zemlje tumače stalno spominjanu suradnju sa sudom u Den Haagu.

"Radi se o tome da se postigne jednoglasna odluka. S onim zemljama koje su se usprotivile otvaranju pregovora Hrvatska mora raditi na bilateralnoj razini kako bi se riješila određena razmimoilaženja", objasnila je Harney, dodajući da se ona mogu vrlo brzo riješiti.

"Hrvatska može puno toga ponuditi Uniji, ali bi članstvom u EU i puno dobila. Male zemlje danas moraju ići ruku pod ruku kako bi, politički i gospodarski, bile uspješne. Globalno gledajući, Irska je članstvom u EU dobila platformu o kojoj, s obzirom na to da ima samo četiri milijuna stanovnika, ne bi mogla ni sanjati", kazala je irska dužnosnica.

"Irska je, na globalnoj razini, dobila glas koji se čuje", dodala je.

U vezi pitanja odbjeglog generala Ante Gotovine, potpredsjednik hrvatske Vlade ponovio je da je "Hrvatska učinila maksimum" i da je zaslužila otvaranje pregovora.

"Mislimo da ćemo uskoro dobiti novi datum i početi pregovore", kazao je Polančec, zahvališvi se irskoj vladi i narodu na "nedvojbenoj i nedvosmislenoj potpori" vezanoj uz 17. ožujka.

Polančec je novinare izvjestio da se Harney sastala s premijerom Ivom Sanaderom, ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović, ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt te ministrom zdravstva Nevenom Ljubičićem. Razgovaralo se, kako je rekao, o iskustvima Irske u infrastrukturnoj suradnji, reformi zdravstva i socijalne skrbi, restrukturiranju prehrambene industrije, te poljoprivredi. Polančec je najavio da će jedan od njegovih savjetnika u provedbi reformi koje Hrvatsku očekuju biti upravo irski stručnjak.

Irska je, uz Sloveniju, Austriju, Slovačku, Cipar, Maltu, i Litvu, u Vijeću ministara EU zagovarala otvaranje pregovora Hrvatske i Unije 17. ožujka.



Pisane vijesti