Potpredsjednik Vlade Uzelac s predstavnicima ministarstava i drugih državnih institucija o PPDS-u

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za regionalni razvoobnovu i povratak , prof. dr. sc. Slobodan Uzelac održao je danas, u Banskim dvorimradni sastanak posvećen usklađivanju projekatprograma i mjera namijenjenih gospodarskom oporavku i revitalizaciji slabije razvijenih krajeva Hrvatske s naglaskom na područja posebne državne skrbi.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici 8 ministarstava, ujedno članova Koordinacije za regionalni razvoj, obnovu i revitalizaciju povratničkih područja, tri Fonda (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za regionalni razvoj i Fond za razvoj i zapošljavanje), Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskih voda, koji su predstavili rezultate provedenih programa resornih ministarstava u 2008. godini, a zatim i programe i sredstva koja su na raspolaganju za provedbu u 2009. godini.

Trenutno se na područjima posebne državne skrbi provodi preko 40 različitih programa, te u sklopu istih nekoliko stotina projekata i mjera koje provode resorna ministarstva, u vrijednosti od nekoliko milijardi kuna. Područja obuhvata svih programa: stambeno zbrinjavanje, obnova ratom porušenih kuća i stanova, komunalna infrastruktura (vodoopskrba, odvodnja/ kanalizacija, plinovod, lokalne ceste, priključci na elektromreže, nogostupi, parkirališta), socijalna infrastruktura (škole, vrtići, domovi zdravlja), poduzetnička infrastruktura (poduzetničke zone, poduzetnički inkubatori, razvojne agencije i sl), razvoj poduzetništva (početnici, žene, poduzetnici, obrtnici, zadruge, klasteri), poljoprivreda i ruralni razvoj, razvoj seoskog prostora, turizam (seoski, ruralni, kontinentalni, morski), programi za obrazovanje i prekvalifikaciju poduzetnika i obrtnika i sl.

Krajnji korisnici programa su općine, gradovi i županije, javne ustanove, povratnici, poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici, zadruge, udruge.

Na sastanku je dogovorena metoda još učinkovitijeg načina razmjene informacija o programima koje provode resorna ministarstva i druga tijela državne uprave, a u cilju optimalizacije i povećanja efikasnosti korištenja raspoloživih sredstava. Također je dogovoreno da će se radni sastanci u Uredu potpredsjednika Vlade, na ovu temu održavati redovito svaka tri mjeseca, a po potrebi i češće ovisno o aktualnim temama od interesa za revitalizaciju Područja posebne državne skrbi.



Pisane vijesti