Povijesni kompleks groblja Mirogoj uvršten na popis 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi

Uz spomeničke lokalitete u Austriji, Grčkoj, Italiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Španjolskoj, multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj uvršten je u program 7 najugroženijih lokaliteta (7 Most Endangered) Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke koji uz podršku Kreativne Europe Europske unije osvješćuje javnost, procjenjuje štete, predlaže daljnje djelovanje te osigurava simboličnu potporu od 10.000 eura.

Odabrani lokaliteti imaju potencijal katalizatora za održiv društveno-gospodarski razvoj te alata za promociju mira i dijaloga unutar njihovih zajednica i šireg područja.

Popis 7 najugroženijih lokaliteta za 2021. godinu objavljen je jutros na mrežnom predstavljanju na kojem su uz predlagatelje ostalih lokaliteta sudjelovale i naša ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel. Pozivajući se na solidarnost cijele Europe, Gabriel je posebno izdvojila stradanja hrvatskih kulturnih dobara u razornim potresima te obećala daljnju pomoć Europske unije kroz program Obzor u kojem je upravo za kulturnu baštinu izdvojeno 600 milijuna eura.

Uz Snešku Queaedvlieg – Mihailović glavnu tajnicu Europe Nostre koja je moderirala proglašenjem, o važnosti zajedništva europskih partnera u obnovi stradalih kulturnih dobara govorili su i Francisco de Paula Coelho dekan Instituta Europske investicijske banke te izvršni potpredsjednik Europe Nostre Guy Clausse koji je istaknuo kako će se putem široke paneuropske mreže članova i partnera mobilizirati svi mogući izvori i stručnjaci.

Zahvalivši Europi Nostri što je prepoznala višeslojni karakter i značenje grobljanskog kompleksa Mirogoj, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako će uvrštenje hrvatskog nacionalnog Panteona na popis najugroženijih u Europi biti dodatni poticaj u obnovi kroz aktiviranje važne stručne te nužne financijske potpore.
 

•  Fotografije

•  Videozapisi

• www.europanostra.org

• http://institute.eib.org



Pisane vijesti