Predsjednica Vlade Kosor s potpredsjednikom Vlade Države Izrael Libermanom

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Države Izrael Avigdorom Libermanom.

Potpredsjednik Liberman je čestitao predsjednici VRH na završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom. Također ju je izvijestio o situaciju u Bliskom Istoku. U tom smislu je istaknuo važnost uspostavljanja mira, izražavajući pritom zabrinutost za razvoj situacije u široj bliskoistočnoj regiji. Također je izrazio interes za stabilnost u Bosni i Hercegovini i poštivanje prava svih konstitutivnih naroda.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor se zauzela za pokretanje mirovnih pregovora, ističući pravo Izraela na mir i stabilnost, te pravo Palestinaca na demokratsku državu. Ta se dva načela trebaju pomiriti, istaknula je predsjednica Vlade, koja je u kontekstu najavljene rasprave na jesenskom zasjedanju Opće skupštine UN također naglasila kako će Hrvatska voditi bliske konzultacije s partnerima u EU te Sjedinjenim Američkim Državama. Predsjednica Vlade izrazila je punu potporu uspostavljanju mira na Bliskom Istoku te je, isto tako, osudila i negiranje holokausta.

Pored gospodarskih tema, predsjednica Vlade istaknula je i važnost humanitarnog djelovanja pa je tako izvijestila potpredsjednika Libermana o oblicima pomoći koju je Hrvatska ponudila za žrtve oružanih sukoba u Libiji.

Potpredsjednik Liberman čestitao je predsjednici Vlade 20. godišnjicu državnosti, te se zahvalio prijateljske odnose koje Hrvatska razvija s Državom Izrael.



Pisane vijesti