Obraćanje predsjednice Vlade na svečanom primanju u prigodi 20. obljetnice državnosti RH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/obracanje_predsjednice_vlade_na_svecanom_primanju_u_prigodi_20_obljetnice_drzavnosti_rh.jpg
Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske,

Poštovani gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora,

Poštovani članovi diplomatskog zbora, Dame i gospodo, ekscelencije,

Veliko mi je zadovoljstvo da danas s vama mogu podijeliti ovaj iznimno svečani i povijesni trenutak - osjećaj ponosa u prigodi obilježavanja dvadesete obljetnice hrvatske državnosti i završetka hrvatskih pristupnih pregovora.

Ovaj dan sve nas ispunjava velikim ponosom zbog ostvarenja iznimnog povijesnog, nacionalnog projekta.

Ovo je ujedno prigoda u kojoj se sjećamo svih žrtava koje smo podnijeli za ispunjenje ovoga cilja.

Naša je vizija od samoga proglašenja neovisnosti, kada smo krenuli u stvaranje države, bio europska i demokratska Hrvatska. Na tom putu, dame i gospodo, kako i sami znate nije uvijek bilo lako, na tom putu nije bilo jednostavnih rješenja i odgovora.

Problemi s kojima smo se suočavali u ovih dvadeset godina bili su složeni: tranzicijski, poslijeratni, socijalni. Svi su se procesi odvijali u uvjetima globalizacije i političkih kriza ne samo u našem neposrednom susjedstvu nego i drugim dijelovima Europe i svijeta, što je zahtijevalo neprestane prilagodbe.

Mijenjali smo sustav, mijenjali smo se i mi sami. Ne zato što je to od nas tražila međunarodna zajednica, nego s iskrenom željom da živimo bolje, da naši građani žive u sigurnom i tolerantnom ozračju, da imaju povjerenja u institucije, da su zaštićeni i da s pouzdanjem gledaju prema budućnosti.

Upravo zato završetak pristupnih pregovora i izgledni ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. za nas simbolički označava i svojevrsni oproštaj s težom stranom prošlosti, ali i trenutak novih mogućnosti.

U proteklih šest godina Hrvatska se mijenjala. Na kraju pregovaračkog puta Hrvatska je afirmirana kao zemlja snažne demokracije temeljena na vladavini prava i poštovanja zajedničkih europskih vrijednosti. Sve reforme koje smo poduzimali kao i svi procesi koje smo započeli su nepovratni. I služe na dobrobit hrvatskim građankama i građanima.

Uspjeh u našem približavanju EU upravo je i uspjeh svih hrvatskih građana na čelu s Vladom koju vodim. Deblokada pregovora i oslobađanje reformskih kapaciteta omogućili su ključne pomake u pregovorima, što je potom odgovarajuće priznato i vrednovano u Bruxellesu.

Stoga bih se ovom prigodom željela zahvaliti svima vama koji ste nas podržavali na ovom izazovnom putu, svima koji su svojim sugestijama i prijedlozima pridonijeli tome da će Hrvatska uskoro postati dvadeset osmom članicom EU.

Čini se nekako i prirodnim s obzirom na same početke Europske unije da ovo sedmo proširenje primi u svoje okrilje zemlju koja je prešla nevjerojatan put, zemlju žrtvu agresije, koja je stasala u čvrstu demokraciju pri tom pokazujući odgovornost i zrelost u suočavanju s izazovima.

U srži je našeg pristupanja jačanje političke stabilnosti i njeno dalje širenje na susjedstvo Jugoistočne Europe. Zemlje u regiji dobile su završetkom hrvatskih pristupnih pregovora snažan signal o vjerodostojnosti politike proširenja EU temeljene na politici poštivanja svih kriterija i provedbi reformi. Naši prijatelji izvan EU našim ulaskom neće biti zaboravljeni.

Suvremeni svijet traži nova i inovativna partnerstva u prevladavanju političkih i gospodarskih kriza. Članstvo u EU prilika nam je da produbimo odnose i sa svim onim zemljama s kojima i EU njeguje partnerske odnose. Radujemo se što će sada i Hrvatska biti dio tih procesa.

Poštovane dame i gospodo,

Obilježavajući ovu iznimnu obljetnicu i povijesni trenutak želim reći kako je ovo samo početak jednog novog razdoblja u kojem se pripremamo za posao koji nas čeka kao punopravnu članicu EU-a, te za dijeljenje svih izazova i odgovornosti koje članstvo sa sobom donosi.

Naši uspjesi do sada, jamstvo su i našeg uspjeha u daljnjem razvoju Hrvatske u okrilju europske zajednice država i naroda.

Hvala vam što ste svojom nazočnošću uveličali za nas vrlo značajnu obljetnicu, a vjerujem da je i za Vas poseban osjećaj biti veleposlanicima u zemlji, koja upravo doživljava svoje važne povijesne trenutke!

Želim da se i dalje osjećate dobrodošli u Hrvatskoj, uskoro 28. članicom EU.

Hvala



Pisane vijesti

Dokumenti