Predsjednica Vlade na čelu novog povjerenstva za praćenje provedbe mjera za borbu protiv korupcije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_celu_novog_povjerenstva_za_pracenje_provedbe_mjera_za_borbu_protiv_korupcije.jpg

ZAGREB, 9. listopada 2009. (Hina) - Čelni ljudi institucija koje su uključene u provedbu mjera za suzbijanje korupcije, zajedno s predsjednicom Vlade i nekoliko ministara činit će novo povjerenstvo za praćenje provedbe mjera za borbu protiv korupcije, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Na čelu novog povjerenstva, kao nacionalna koordinatorica, bit će premijerka Jadranka Kosor, a u njega ulaze i ministri Damir Polančec, Tomislav Karamarko, Radovan Fuchs, Darko Milinović, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Davorin Mlakar.

Uz njih, novo će povjerenstvo činiti i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, glavna državna revizorica Šima Krasić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, kao i predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Vlasta Pavličević.

Ovo će povjerenstvo, kazala je Kosor, dodatno osnažiti sustav suzbijanja korupcije, jer nije dostatno samo donijeti propise, već je nužno i svakodnevno nadzirati njihovu provedbu i to na najvišoj razini.

Pritom je istaknula da će rad povjerenstva biti vođen temeljnim načelom o nultoj stopi tolerancije prema korupciji, koju zastupa i Vlada.

Vlada je potom prihvatila i prijedlog za razrješenje člana Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave protiv kojeg je pokrenuta kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare na štetu državnog proračuna i grada Zagreba i time pribavio protupravnu imovinsku korist veću od milijun kuna.

Predsjednica Vlade je uz to predložila i da se izmijeni dio zakonske regulative koji određuje da se u prijedlogu za razrješenje članova Državne komisije mora navoditi razlog, kako se ovakvi slučajevi, kada postoji kaznena prijava, ne bi morali dodatno obrazlagati.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović je pak istaknuo da upravo ovaj slučaj kaznene prijave protiv člana jednog državnog tijela šalje jasnu poruku o odlučnosti Vlade u borbi protiv korupcije, kao i da nitko ne može biti iznad zakona.



Pisane vijesti