Vlada: podvlačimo crtu na broj hrvatskih branitelja

ZAGREB,9. listopada 2009.(Hina) - Hrvatska vlada danas je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kojim se, kako je rekla premijerka Jadranka Kosor, "podvlači crta", odnosno utvrđuje da više ne postoje mogućnosti ostvarivanja statusa hrvatskog branitelja budući da je od Domovinskog rata proteklo više od 13 godina.

Resorni ministar Tomislav Ivić na vladinoj je sjednici objasnio da, prema izmjenama koje su upućene u hitnu saborsku proceduru, više neće biti moguće ostvariti invalidsku mirovinu po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja ako osoba nema status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI). Isključuje se, objasnio je, mogućnost da se postojanje bolesti dovodi u uzročno-posljedičnu vezu sa sudjelovanjem u Domovinskome ratu. Naveo je nadalje kako je isti slučaj i sa smrću, odnosno, isključuje se mogućnost povezivanja smrti sa sudjelovanjem u Domovinskom ratu jer je prošao prevelik broj godina.

Izmjene se odnose i na ostvarivanje prava na najnižu mirovinu, koja iznosi 45 posto prosječne plaće, na način da je za ostvarivanje prava nužno 100 dana sudjelovanja u Domovinskome ratu ratu (do sada je bio potreban jedan dan), a pravo na najnižu mirovinu neće imati oni iz Registra branitelja koji se nalaze u neborbenom sektoru, odnosno, kako je rekla premijerka, pravo na najnižu mirovinu odredbama novog zakona oslanja se na sudjelovanje u ratu u borbenom sektoru.

Sto dana sudjelovanja u Domovinskome ratu bit će nužno i za ostvarivanje prava na opskrbninu kao oblik socijalne pomoći najsiromašnjim hrvatskim braniteljima. Odredbe zakona primjenjivale bi se na sve započete, a nedovršene postupke, utvrđivanja statusa.

Kosor je naglasila da se tim izmjenama "podvlači crta", te da su ih podržali i koalicijski partneri i braniteljske udruge, te istaknula da će se izmjene i dopune zakona reflektirati na proračun u 2010., kao i na broj članova Fonda hrvatskih branitelja.

Vlada je Saboru uputila i konačni prijedlog zakona o zaštiti nasilja u obitelji, a premijerka je pozvala sve institucije da doslovno provode kako se više ne bi moglo dogoditi da, kako je rekla, netko u instituciji kaže da je nasilje obiteljski problem i 'neka se to riješi u obitelji'.

Posebno je istaknula da se uvodi pojam ekonomskog nasilja zbog kojeg, kako je rekla, mnoge žene trpe jer, nažalost, ne vide neku perspektivu i to ih lancima veže uz nasilnika.

Upozorila je i kako zbog toga što su "sve oči javnosti uprte u političke elite", po pitanju nasilja u obitelji "ne smijemo imati milosti ni prema kome". "Nikada figa u džepu kad se o tome govori", rekla je Kosor ponovivši da nitko ne može biti ugleda osoba, bio on ministar, zastupnik, liječnik, ako je obiteljski nasilnik. "Takva osoba zaslužuje osudu svih nas i pečat za čitav život", rekla je.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič naglasila je da riječ o modernom zakonu jer se njegove odredbe odnose i na izvanbračne i istospolne zajednice, kao i na žrtve nasilja u udomiteljskim obiteljima.



Pisane vijesti