Predsjednica Vlade na svečanom obilježavanju dvadesete obljetnice rada Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednica_vlade_na_svecanom_obiljezavanju_dvadesete_obljetnice_rada_nezavisnog_sindikata_znanosti_i_visokog_obrazovanja.jpg

ZAGREB, 11. siječnja 2010. (Hina) - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NZS) proslavio je danas 20. obljetnicu rada na svečanosti u kazalištu "Komedija", kojoj su nazočili predstavnici hrvatske politike te akademske i sindikalne zajednice.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribić rekao je da su njihov sindikat i hrvatska država nastajali i odrastali zajedno, ustvrdivši da su "dobili državu, ali ne i društvo kakvo smo zamislili".

Nismo se mirili s hibernacijom demokracije još početkom devedesetih, podsjetio je Ribić, dodavši da njihovi snovi u tih 20 godina uglavnom nisu postali java, te da je zabrinjavajuće koliko je danas loša medijska slika o radu, radnicima i sindikatima.

Usporedivši razvoj Sindikata i države, Ribić je ustvrdio da se, dok se u državi trošilo i davalo privilegije, u Sindikatu štedjelo te da pojedinac nikada nije bio iznad pravila i nije bilo afera.

Pohvalivši što je Vlada ravnomjerno rasporedila teret kriznog poreza, Ribić je premijerki poželio uspjeh u daljnjoj borbi protiv korupcije, dodavši da je ohrabrujuće što je "sve više uglednih ljudi iz svijeta pohlepe iza rešetaka". Izrazio je nadu i da će upravo provedeni izbori donijeti nešto dobro.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je da se slaže sa svime u "emotivnom govoru" Ribića, istaknuvši da je proteklih godina između tog sindikata i Vlade izgrađeno istinsko partnerstvo, međusobno uvažavanje i poštovanje.

Nezavisni sindikat nikada nije izbjegavao odgovornost, izabirao je dijalog umjesto sukoba i tražio realna, moguća i kompromisna rješenja, rekla je Kosor, naglasivši da Vlada želi jaku, a ne rascjepkanu sindikalnu scenu.

Istaknula je da je izgradnja društva znanja "jedini put Hrvatske u europski vrh", a dostupnost obrazovanja jedina moguća životna šansa nekog pojedinca. Najavila je daljnje ulaganje u znanost i obrazovanje, osobito u istraživanje i razvoj.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić ocijenio je da je Nezavisni sindikat znanosti u vrijeme osnivanja bio iskaz duha novog vremena i nove uloge sindikata u cjelini. Gospodarska kriza danas utječe i na status zaposlenih u znanosti, pa je posebno važno da se uključe u reforme. Naši se putevi danas razilaze, odlazim u povijest, a vas čeka budućnost, poručio je Mesić sindikalistima.

Već 1990. imali smo četiri tisuće članova, a danas ih je 11 tisuća, odnosno oko 70 posto zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, što je pri samom svjetskom vrhu, rekao je počasni predsjednik Sindikata Zvonimir Šikić.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja utemeljen je na današnji dan prije 20 godina na Veterinarskom fakultetu, kao opozicija dotadašnjem "pseudosindikalizmu". Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim članovima.



Pisane vijesti